Psi pomagači: Edukacija terapijskih timova kroz teoriju i praksu

Edukacija je namijenjena osobama koje žele uključiti vlastitog psa u terapijske aktivnosti a mogu je pohađati i roditelji djece s teškoćama u razvoju


 

Psi pomagači - udruga za educiranje i certificiranje terapijskih timova - poziva zainteresirane da se prijave za idući ciklus edukacije terapijskih timova. Sve daljnje informacije o edukaciji, kao i provedbi i prijavi za tesitranje možete dobiti na internetskoj stranici www.psipomagaci.hr/kontakt.

Voditelj psa pomagača i njegov pas čine terapijski tim. Uključivanje terapijskog tima u terapijske aktivnosti složen je i odgovoran posao, stoga provode edukaciju kroz nekoliko modula, koji su sadržajem prilagođeni potrebama polaznika.

Edukacija je namijenjena osobama koje žele uključiti vlastitog psa u terapijske aktivnosti, a mogu je pohađati stručne osobe različitih zanimanja, primjerice rehabilitatori, psiholozi, logopedi, zdravstveni djelatnici i drugi koji žele u svoj rad uključiti psa pomagača, zatim građani koji žele sa svojim psom sudjelovati u terapijskim aktivnostima u nekoj od ustanova, i roditelji djece s teškoćama u razvoju koji žele svojoj djeci omogućiti pozitivne učinke suživota s psom pomagačem. Jedan od modula edukacija namijenjen je stručnim osobama koje nemaju vlastitog psa pomagača, ali žele steći potrebno znanje za uključivanje terapijskog tima u terapijske aktivnosti koje provode.
Prije uključivanja u edukaciju potrebno je da kandidat sa svojim psom pristupi procjeni osobnosti i veterinarskom pregledu. Ako se tijekom testiranja procjeni da je pas svojom osobnošću pogodan za uključivanje u terapijske aktivnosti, i uz to da je zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja, tada voditelj i njegov pas mogu pristupiti edukaciji.
Voditelji pasa pomagača prolaze edukaciju iz nekoliko različitih područja: edukacijska rehabilitacija, psihologija, ponašanje i dobrobit pasa, zdravlje pasa. Osim teoretskih predavanja, edukacija uključuje i praktičan rad s psom. Nakon završetka edukacije, voditelji pristupaju testiranju tijekom kojeg se provjerava znanje iz svih navedenih područja i stečene vještine u radu s psom. Oni kandidati koji će biti pozitivno ocjenjeni tijekom testiranja, upućuju se na rad uz mentora u organizaciju ili ustanovu gdje postoje mogućnosti za uključivanje pasa pomagača u rad s korisnicima. Da bi kandidati postali certificirani terapijski tim potrebno je da su za svoj rad u ustanovi pozitivno ocjenjeni od strane svojih mentora. Dodijeljeni certifikat vrijedi godinu dana, nakon čega ga terapijski tim ima priliku obnoviti ukoliko ispuni za to potrebne zahtjeve.

In Portal