Hrvatski helsinški odbor: UEFA-ino uplitanje politike u sport je neprihvatljivo

Radi se o odluci UEFA-e da, na zahtjev FK Partizan iz Beograda, a prije početka utakmice sa Steauom dana 5. kolovoza 2015. u Beogradu, dopusti odavanje počasti minutom šutnje stradalima tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja

 

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) smatra da je isticanje političkih poruka prije uzvratne utakmice trećeg pretkola Lige prvaka između Partizana i Steaue neprimjereno i protivno pravilima UEFA-e te upozoravaju na dvostuke kriterije krovne europske nogometne organizacije. 

"Radi se o odluci UEFA-e da, na zahtjev FK Partizan iz Beograda, a prije početka utakmice sa Steauom dana 5. kolovoza 2015. u Beogradu, dopusti odavanje počasti minutom šutnje stradalima tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja. Naime, 5. kolovoza 2015. Republika Hrvatska obilježava dvadeset godina od tog događaja kojim je okupirane djelove svog teritorija vratila u svoj državno-pravni sustav. No, dok Hrvatska tu akciju slavi, u Srbiji je tim povodom proglašen dan žalosti. Sama ta činjenica upućuje na političke konotacije odluke UEFA-e, budući da nije jasno hoće li minuta šutnje značiti odavanje počasti samo pripadnicima jedne etničke skupine - u ovom slučaju srpske- ili se radi o odavanju počasti svim žrtvama te akcije bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost. Obilježavanje stradanja samo pripadnika srpske etničke skupine za vrijeme legitimnog oslobađanja teritorija RH i to na području Srbije, strane države, koja je pobunjene hrvatske državljane srpske nacionalnosti podržavala i pomagala za cijelo vrijeme Domovinskog rata, smatramo neprimjerenim isticanjem političkih poruka što je protivno pravilima UEFA-e", ističe  se u izjavi za javnost koju je potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvinimir Čičak, koji naglašava da posebno ružnu sjenu na ovu odluku baca disciplinska prijava UEFA-ina delegata na utakmici Hajduk - Stromsgodset jer se radi o dva formalno odvojena ali sadržajno povezana događaja.

"Ono što baca posebnu ružnu sjenu na ovu odluku UEFA-e je činjenica da je njen delegat Adonis Procopiou sa Cipra podnio disciplinsku prijavu protiv HNK Hajduk zbog "političkog rasizma" i to zato što je na utakmici HNK Hajduk - Stromsgodset odigranoj pred oko 30.000 gledatelja u četvrtak 30. srpnja 2015. na stadionu Poljudna istočnoj tribini podignut transparent s natpisom: "Olujom smo oslobodili domovinu, navijačka oluja oslobodit će hrvatski nogomet!"  Uz to delegat je u prijavi naveo i upotrebu nekoliko sporadičnih zabranjenih pirotehničkih sredstava. 
"HHO je kao i ranije, pratio događanja na ovoj utakmici koju, sa navijačkog stajališta, ocjenjujemo kao jednu od najboljih i najuzornijih utakmica u posljednjih nekoliko godina. I to zato što na utakmici nije bilo nikakvih parola ni simbola, kao ni skandiranja suprotnih pravilima UEFA-e, zakonima RH ili standardima civiliziranog ponašanja. Naprotiv, paljenje nekoliko bengalki u gledalištu cijeli stadion popratio je glasnim zviždanjem u znak neslaganja s ovakvim načinom iskazivanja navijačkih strasti. I ne samo to, prema izvještaju naših promatrača na utakmicama HNK Hajduk u Splitu primjetan je značajan pad upotrebe pirotehničkih sredstava i drugih oblika navijanja suprotnih navedenim pravilima što zavrijeđuje biti istaknuto", smatraju u HHO-u i ističu da je svako uplitanje politike u sport neprihvatljivo, pa tako i političko ocjenjivanje vojno-redarstvene akcije Oluja. 

"Što se tiče prenesenog značenja drugog dijela ove poruke, koja se odnosi na sukob navijača sa vodstvom Hrvatskog nogometnog saveza, smatramo da ona ne izražava želju za upotrebom nasilja i da svako arbitriranje o tome zadire u slobodu mišljenja i izražavanja pa HHO poziva disciplinsku komisiju UEFA-e, kao i sve njene institucije da prilikom donošenja svojih odluka vode računa o političkim (dugosežnim) posljedicama koje one mogu imati" navodi se u izjavi HHO-a u kojoj se ističe da je predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović u svom govoru održanom u Zagrebu dana 4. kolovoza 2015. u povodu obilježavanja 20-te obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja rekla: "Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu - i hrvatskim i srpskim. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo, nestao ili dao svoje zdravlje, žalimo za svim civilnim žrtvama i suosjećamo s njihovim obiteljima."

HHO smatra kako je ova izjava predsjednice RH pravi okvir za izražavanje žaljenja za poginulima tijekom i poslije vojno-redarstvene akcije Oluja te da bi u takvom obliku trebalo biti i odavanje počasti u Beogradu.

Hina

Foto: Borna Filić/PIXSELL

 

Povezane vijesti