Dječja bolnica Srebrnjak gradi centar koji će razvijati personalizirane terapije, pametne lijekove i nove tehnologije

 DB Srebrnjak prva je hrvatska bolnica "Prijatelj djeteta", a u posljednjih 20 godina izrasla je u vodeći centar izvrsnosti u pedijatriji i središnju bolnicu u području respiracijskih bolesti, alergologije, imunologije, kardiologije i poremećaja spavanja

Ravnatelj bolnice dr.  Boro Nogalo

Dječja bolnica Srebrnjak početkom iduće godine počinje s gradnjom Centra kompetencije za translacijsku medicinu koji će povezati kliničku praksu i znanstvena istraživanja, razvijati personalizirane terapije, pametne lijekove i uvoditi nove tehnologije, za što su iz EU fondova uspjeli povući 58 milijuna eura s pdv-om.

Na 18 tisuća četvornih metara bolničkog zemljišta gradit će se apartmani za roditelje, šest operacijskih dvorana i rehabilitacijski centar, bolnica će biti opremljena najsuvremenijom dijagnostikom, CT, MR i istraživačkim laboratorijem. Planirana su i dva terapijska bazena, a naglasak će biti na poliklinikama i dnevnim bolnicama i jednodnevnoj kirurgiji, kako bi se djecu što manje traumatiziralo boravkom u bolnici, doznaje se u upravi bolnice u kojoj očekuju i da će početkom iduće godine postati prvom hrvatskom javnom bolnicom s međunarodnom akreditacijom.  

Kompleks bi trebao biti dovršen do kraja 2017. Građevinski i tehnološki dio stajat će podjednako - po 29 milijuna eura. Iz EU fondova trebalo bi biti pokriveno 85 posto ukupne cijene projekta, dok preostalih 15 posto snosi hrvatska Vlada. Obuhvaćat će mnogo znanstvenih i kliničkih sadržaja u službi prvenstveno pedijatrije, a ravnatelj bolnice Boro Nogalo planira zaposliti velik broj stručnjaka iz Hrvatske i EU.

Bit će usmjereni na alergologiju, pulmologiju, imunologiju, reumatologiju, poremećaj spavanja, kardiologiju, prenatalnu fetalnu dijagnostiku, intenzivno liječenje i torakalnu kirurgiju za djecu do 18 godina.

Prva "zelena bolnica" u regiji

Ravnatelj Nogalo u razgovoru za Hinu pojasnio je da će se u centru provoditi transfer znanja iz pretkliničke faze u kliničku primjenu. Za taj su koncept aplikacirali u EU fondove, a nedavno su dobili i odobrenje hrvatske Vlade. Studija je pokazala da je cijeli projekt inovativan te gospodarski i financijski samoodrživ.

Zdravstveni dio projekta trebao bi riješiti mnoge dosad neriješene probleme na nivou Hrvatske i cijele regije.  Bolnica će zadovoljiti i druge standarde pa će biti prva zelena bolnica u Hrvatskoj - svi sadržaji zadovoljit će ekološke standarde materijala i okoliša - bit će energetski samoodrživi, uključujući zemne sonde i  kolektore.  "Bit ćemo vjerojatno prva 'zelena bolnica' u regiji koja zadovoljava energetske i ekološke standarde", ističe Nogalo.  DB Srebrnjak trebala bi postati vrhunski centar za prihvat pacijenata iz cijele regije, a u bolnici očekuju da će privući mlade istraživače i kliničare, zainteresirane za rad u jednom takvom kliničko-istraživačkom centru.  "Želimo djeci cijele regije ponuditi komfor, tehnologiju, stručnjake koji će jamčiti najviši nivo zaštite zdravlja djece", ističe ravnatelj.

Najbolji u Bruxellesu

 "Zeleno svjetlo" u Bruxellesu dobili su 2010. kada su ocijenjeni najboljim predloženim projektom za financiranje iz EU fondova.

"Dogodilo se nešto što nitko nije očekivao. No, tada su nastupile i trzavice, mnogima to nije odgovaralo, posebno lobijima iz konkurentskih bolnica. Stvar je otišla toliko daleko da su nas pod krinkom spajanja bolnica i ušteda, htjeli izbacili iz mreže, ukinuti nam ugovor s Ministarstvom i vezati nas uz druge bolnice. Srećom, sadašnja je administracije shvatila je koliko je naš projekt velik korak za hrvatsku pedijatriju i istraživanja, te da ne ugrožava projekte u drugim bolnicama", kaže ravnatelj. Ističe i da im je projekt odobren u EU, "gdje se kod nezavisnih europskih recenzenata i konzultanata nije moglo intervenirati".

Odlukom Vlade centar za translacijsku medicinu DB Srebrnjak uvršten je u Operativni program, a bolnica na Srebrnjaku postala ustanova od strateškog državnog interesa. Odobreno im je i oko pet milijuna kuna za izvedbenu dokumentaciju građevinskog dijela projekta.

Ravnatelj početak gradnje očekuje u prvoj polovici 2016. Već je pripremljena podloga, a do kraja mjeseca ili početkom idućeg bit će objavljen natječaj za izvedbeni dio projekta.

Dječja bolnica Srebrnjak prva je hrvatska bolnica "Prijatelj djeteta", a u posljednjih 20 godina izrasla je u vodeći centar izvrsnosti u pedijatriji i središnju bolnicu u području respiracijskih bolesti, alergologije, imunologije, kardiologije i poremećaj spavanja. Bolnica je certificirana s ISO 9001:2008 , ali u težnji za najvišim standardima kvalitete skrbi u liječenju djece pokrenuli su i proces međunarodne akreditacije. Nogalo očekuje da će DB Srebrnjak s početkom 2016. postati prvom hrvatskom javnom bolnicom s međunarodnom akreditacijom. 

Hina

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL