Udruga distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Slavonski Brod

Vizija udruge je izgrađen društveno-gospodarski sustav u kojem se osobe s invaliditetom, kao subjekti s izjednačenim mogućnostima, tretiraju tako da se i u radu i u socijalnoj skrbi uvažavaju njihove potrebe i poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo

Udruga distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Slavonski Brod osnovana je 1984. godine. Okuplja osobe s područja cijele Brodsko-posavske županije kod kojih je usljed ozljede ili bolesti nastalo oštećenje organa za kretanje s ciljem poticaja i promicanja mjera i aktivnosti  u rehabilitaciji, socijalizaciji, integraciji, skrbi i poboljšanju njihovog socijalnog i životnog položaja. Najčešće dijagnoze članova udruge su: cerebralna paraliza, paraplegija, tetraplegija, distrofija mišića, amputacije,  posljedice inzulta i druge traume mozga.

Vizija udruge je izgrađen društveno-gospodarski sustav u kojem se osobe s invaliditetom, kao subjekti s izjednačenim mogućnostima, tretiraju tako da se i u radu i u socijalnoj skrbi uvažavaju njihove potrebe i poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo.

Izbor najljepše djevojke s invaliditetom

Misija udruge je razvijanje društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba s invaliditetom, te zagovaranje modela za njihovo ravnopravno i aktivno sudjelovanje i uključivanje u život i razvoj zajednice.Udruga je posebno ponosna na svoje sportaše
- Kao jedna od najstarijih udruga s područja Županije, inicirali smo i provodili brojne projekte usmjerene osnaživanju osoba s invaliditetom, podizanju svijesti zajednice u kojoj živimo, ali i rješavanju konkretnih problema, kao što je prilagodba javnih površina i objekata. Na inicijativu udruge osnovano je Povjerenstvo za  osobe s invaliditetom Grada Slavonskog Broda i donijeta Lokalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2007.-2015. Udruga je  godinama  provodila i terapijsko jahanje i inicirala osnivanje Udruge Potkovica za terapijsko jahanje. U više navrata je organizirala Izbor najljepše djevojke s invaliditetom kako bi potaknula mlade djevojke na veći angažman u udruzi i zajednici. Udruga tiska glasilo "Zvjezdica“ koje se besplatno dijeli članovima udruge, suradnicima, partnerima, donatorima i svim zainteresiranim građanima – kaže predsjednica udruge Gordana Mišković.
Posebna pažnja se posvećuje razvoju svijesti i tolerancije prema različitostima kod djece tako da se, već 13 godina zaredom, organizira izlet učenika osnovnih škola sa članovima udruge pod nazivom "Različiti, a jednaki“. Izletu se odazove oko 300 učenika koji cijeli dan, u zajedničkoj igri, učenju nečeg novog, razgovoru i druženju, provedu s osobama s invaliditetom.

Medo u kolicima

Članovi udruge pripremili su i mali igrokaz "Medo u kolicima“ s kojim su posjećivali vrtiće i škole. Učenici osnovnih škola, u sklopu zdravstvenog odgoja, dolaze u posjet udruzi.

Od 2007. godine udruga je uključena u provođenje programa „Osobni asistent za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta“ i to sa 11 korisnika. Već  drugu školsku godinu provode program Asistencije u nastavi za 4 učenika s poteškoćama u razvoju. U tijeku je druga godina provođenja trogodišnjeg programa izvaninstitucionalnog pružanja socijalnih usluga pod nazivom „Udruga – naš drugi dom“. Program podrazumijeva aktivnosti: Pomoć u kući za osobe s invaliditetom, Poludnevni boravak i Informativno-savjetodavni servis. Na provođenju programa zaposleno je 5 osoba: voditeljica programa, mr. psihologije i 4 domaćice, dok u sklopu Informativno-savjetodavnog servisa angažiramo vanjske suradnike: pravnike, socijalne radnike i same osobe s invaliditetom u dijelu savjetovanja "sebi sličnih“. Trenutno 38 korisnika svakodnevno dolazi u Poludnevni boravak, dok 35 korisnika koristi uslugu Pomoć u kući.

Strateški cilj udruge je pokretanje samostalnog stanovanja uz podršku, kako bi osobe koje su gotovo od rođenja uključene u programe udruge bile zbrinute u trenutku kad njihovi roditelji više ne budu u mogućnosti brinuti o njima

Kako bi se u Poludnevnom boravku korisnici maksimalno radno i rehabilitacijski okupirali, osmišljavaju se svakodnevne tematske aktivnosti poput kreativnih, likovnih, sportskih radionica, početničkih tečajeva kuhanja, psihosocijalne podrške u grupi, filmskih večeri i sl. S obzirom da je cilj udruge što veće uključivanje korisnika u život zajednice, sudjeluju na svim manifestacijama Grada, sajmovima, kazališnim predstavama, koncertima, ali često organiziramo i izlete, kako na lokalnim izletištima, tako i u toplicama.
Udruga posjeduje kombi vozilo prilagođeno za prijevoz osoba u invalidskim kolicima s kojim se svakodnevno vrši prijevoz, kako na programske aktivnosti udruge, tako i za osobne potrebe osoba s invaliditetom, s obzirom da je to jedini prilagođeni prijevoz na području Županije.

Zapošljivost unatoč invaliditetu

Posebna pažnja se posvećuje rekreaciji i sportu. Jednom tjedno korisnici vježbaju uz stručnu pomoć fizioterapeuta, dok su rekreativno, ali i natjecateljski, uključeni u različite sportske aktivnosti: šah, elektronski pikado, boćanje i viseća kuglana. S natjecanja, kako državnih tako i međunarodnih, redovno donose medalje.
- Istaknula bih vrhunskog majstora u šahu, Iliju Matijaševića, hrvatskog reprezentativca u boćanju, Danijela Vuića i žensku ekipu u visećoj kuglani - ponosna je Gordana Mišković.
Udruga je uspješno provela IPA projekt "Zapošljivost unatoč invaliditetu“. U sklopu projekta održana je velika medijska kampanja pod nazivom "Danas učim, sutra radim“ koja je obuhvaćala jumbo plakate na najfrekventnijim mjestima u županiji, svakodnevno puštanje spotova i jinglova na lokalnim radio i Tv postajama, te isto tako po pet  tematskih emisija na lokalnim radio i TV postajama.
Drugi dio projekta obuhvaćao je edukacije i to za 24 polaznika  stjecanje ECDL uvjerenja. Po 12 polaznika završilo je osposobljavanje za WEB dizajnera i knjigovodstvenog operatera.
S obzirom na intenzitet aktivnosti i  brojnost članova koji svakodnevno dolaze u prostor Udruge, najveće poteškoće nam predstavlja neadekvatan prostora za rad.
Udruga trenutno koristi gradski prostor veličine 49 četvornih metara za administrativne poslove, za koji ne plaća najam, ali za potrebe provođenja aktivnosti poludnevnog boravka koristi prostor veličine 120 četvornih metara za koji se plaća najam.

Teški uvjeti života na selu

- Grad nam je ponudio prostor veličine 250 četvornih metara u sklopu sportske dvorane. Međutim, prostor je u roh-bau stanju i potrebna su velika materijalna sredstva da se uredi. Nadamo se da ćemo u što skorijem roku skupiti sredstva i konačno raditi svi na jednom mjestu.Što se tiče suradnje Udruge sa jedinicama lokalne samouprave, ne možemo govoriti o prevelikom zadovoljstvu. Iako jako dobro surađujemo sa djelatnicima stručnih službi Grada, nešto malo manje sa djelatnicima županijskih službi, generalno nismo zadovoljni sa financiranjem rada udruge, ali i s položajem osoba s invaliditetom u Gradu i Županiji. Unatoč potpisanoj Strategiji, ne poštuju se dogovorene  mjere, tako da je još uvijek većina javnih objekata djelomično prilagođena ili se prilagodbe izvode na način da zadovolje formu, ali ne i funkciju. Stalni rat sa dužnosnicima Grada i Županije iscrpljuje aktiviste udruge. Veliki problem predstavlja i struktura županije u kojoj je većinski ruralno stanovništvo. Poznato je da su uvjeti života i položaj osoba s invaliditetom u seoskim sredinama znatno lošiji nego u gradskim - navodi predsjednica udruge.
Udruga ulaže velike napore radeći na osnaživanju osoba s invaliditetom koji žive na selima i uvođenju prilagođenog prijevoza za područje cijele županije.
- Udruga je u više navrata dobila priznanja Grada i Županije za svoj rad, ali najveće priznanje nam je svakako podatak da se sve više djece s poteškoćama u razvoju uključuje u redovan obrazovni program, da je sve više poslodavaca koji su spremni zaposliti osobu s invaliditetom i sve više osoba s invaliditetom koje su sposobne same se izboriti za svoje mjesto pod suncem. Prioritetni, strateški cilj udruge je pokretanje samostalnog stanovanja uz podršku, kako bi osobe koje su gotovo od rođenja uključene u programe udruge bile zbrinute u trenutku kad njihovi roditelji više ne budu u mogućnosti brinuti o njima – naglašava Gordana Mišković.

Piše Božica Ravlić