Humanitarna akcija: Pomozimo našoj Marini sami protiv svih

Zdravstveno stanje Marine Vukušić pogoršava se, stoga apeliramo na sve koji mogu i žele, ljude dobre volje, ali i privatna poduzeća i organizacije da se uključe u humanitarnu akciju prikupljanja pomoći, jer je vremena sve manje

 

Marina Vukušić (20) je do svoje 14 godine živjela kao većina njenih vršnjaka, družila s prijateljima, išla u školu, smijala se, plesala.  Do dana kada je majka primjetila da je Marinino oko ispupčeno, no vjerovala obzirom na ranije teškoće s vidom da je problem samo u naprezanju oka od učenja. Dijagnoza je puno ozbiljnija, neurofibromatosis ( tip 2 ), bolest koja joj je već oduzela sluh i djelomično vid te nepovratno oštetila motoriku. Od ove rijetke bolesti u Hrvatskoj boluju svega dvije osobe, a u svijetu je poznato 67 slučajeva.

Primljena je u bolnici radi planiranog zahvata ekspanzivnog procesa lijeve orbite.Dominirao je egzotalmus lijevog bulbusa, te djelomično ograničena bulbomotorika lijevog oka.
U samim pripremama prije operacije učinili su se ostali pregledi pri kojima je otkriven još veći problem, a to je bio tumor stražnje lubanjske jame koju uzrokuje ova bolest. U pitanju je bio Marinin život i taj tumor je prvi operiran, a nakon mjesec dana i tumor oka. Pojavio se i kronični meningitis kojeg se hitno moralo liječiti i tretirati antibioticima prema antibiogramu. Nakon toga je slijedio zahvat likvor fistole. Tako do danas, zahvat za zahvatom u kojem je pretrpila i moždani udar. Trenutno joj je ugrađena i kanila.  Marini je dijagnoza postavljena prije pet godina, a do sada je imala niz teških operacija. Njezino stanje pogoršalo se unatrag tri tjedna, te je otkriven još jedan tumor.

Jedina nada za Marinu je odlazak u Beč na uznimno skupo liječenje tzv. pametnim lijekovima. Marina i roditelji trebaju našu pomoć da skupe 80.000 eura. Humanitarna akcija pokrenuta za pomoć Marini Vukušić, POMOZIMO NAŠOJ MARINI SAMI PROTIV SVIH ima svoju facebook stranicu: https://www.facebook.com/groups/759994287463017/?fref=ts na kojoj se redovito objavljuju sve važne informacije o stanju djevojke.

Dada Muzaferović jedna od organizatorica humanitarne akcije POMOZIMO NAŠOJ MARINI SAMI PROTIV SVIH kaže:  "Do današnjeg dana skupljen je iznos od oko 12.500 eura, no to nažalost to nije ni pola od onoga što je Marini i njezinim roditeljima potrebno za odlazak u Beč, molimo sve ljude humanog srca da se odazovu. I onih 50 lipa nama puno znači, a da se svatko odrekne jedne kave značilo bi još više. Dragi naši vrijeme curi,pomozimo našoj Marini, jer tanka je granica između života i nažalost smrti. Mi to svi zajedno možemo i želimo. I da podijelite ovaj status već ste dali dio sebe. Pomozimo obitelji Vukušić koja nas iznimno treba, pokažimo im da nisu sami! Hvala vam svima!"

Na Riječkom će Korzu, između pošte i robne kuće od 26. do 29. kolovoza od 9 sati, pa kroz cijeli dan biti će postavljen štand na kojem će se prodavati majice i razni suveniri s natpisom humanitarne akcije. Krajem rujna ili početkom listopada slijedi i veliki humanitarni koncert u Dvorani mladosti na Trsatu.

Zdravstveno stanje Marine Vukušić pogoršava se, stoga apeliramo na sve koji mogu i žele, ljude dobre volje, ali i privatna poduzeća i organizacije da se uključe u humanitarnu akciju prikupljanja pomoći, jer je vremena sve manje.

Svi se mogu priključiti humanitarnoj akciji za Marinu Vukušić uplatom putem Hrvatske poštanske banke: IBAN HR 1823900013290644037 (za uplate iz Hrvatske) i SWIFT HPBZHR2X (za uplate iz inozemstva).

 

Tekst i foto: Božica Ravlić