HUPRT bitno olakšava život slijepim osobama

Usluga koju pruža udruga HUPRT promovira potpuno novu mogućnost koja do sada nije postojala u Hrvatskoj. Osoba s invaliditetom uslugu asistenta/pratitelja može dobiti u slučaju potrebe za odlaskom na bilo koju adresu ili u nepristupačan prostor u Zagrebu

Hrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike (HUPRT) pokrenula je novu besplatnu aktivnost za svojih 460 registriranih korisnika kroz koju su zaposlene četiri mlade osobe i njihov radni kolektiv sada broji osam osoba, od kojih je šest osoba s invaliditetom. Aktivnost se promovira pod sloganom "UZ HUPRT ASISTENCIJU SIGURNO DO ODREDIŠTA“. Usluga koju pruža udruga HUPRT promovira potpuno novu mogućnost koja do sada nije postojala u Hrvatskoj. Osoba s invaliditetom uslugu asistenta/pratitelja može dobiti u slučaju potrebe za odlaskom na bilo adresu ili u nepristupačan prostor u Gradu Zagrebu. Navedenu uslugu udruga HUPRT pruža na području Grada Zagreba radnim danom od 7 do 20 sati, pri čemu uslugu može koristiti osoba koja nije stanovnik Zagreba, osobe koje trebaju asistenta/pratitelja pri odlasku liječniku, u kupovinu, banku, poštu, presjedanja u željezničkom ili autobusnom putničkom prometu i druge slične usluge. Asistent/pratitelj nije osobni, radni,  asistent u nastavi, nego osoba čiju pomoć osoba s invaliditetom treba samo povremeno. Jedan korisnik ovu uslugu može koristiti ukupno do 15 sati mjesečno neprenosivo u drugi mjesec. Od korisnika se očekuje općenita samostalnost u kretanju i korištenju pomagala te da ne zahtijeva od asistenta/pratitelja nepredviđene aktivnosti koje asistent/pratitelj nije dužan obavljati, npr. nošenje prtljage, šetnja kućnog ljubimca, kućanski poslovi. Prava i obveze asistenata/pratitelja i njihovih korisnika regulirana su Pravilnikom o provođenju asistenture.

Korisnik uslugu treba naručiti 24 sata ranije, a prijave se primaju najkasnije do 12 sati radnim danom na broj telefona: 01/4839-534 ili na e-mail adresu: asistencija@huprt.hr i obavezno je navesti svoj podatke: ime, prezime korisnika, kontaktni broj mobitela, mjesto i vrijeme susreta s asistentom/pratiteljem, predviđeno trajanje asistenture te kratak opis pomoći koja se očekuje od asistenta/pratitelja.
Sve dodatne informacije možete dobiti pozivom na broj 01/4839 534 ili na e-mail adresi asistencija@huprt.hr.

In-Portal