Duje Radetić: Pomozimo mladom Splićaninu s invaliditetom koji gubi nadu da će preživjeti

"Bolest je napravila svoje. Nikada se neću vratiti u prijašnje stanje, ali molim pomoć jer i dalje je jedina šansa za život je transplantacija", kaže Duje koji dane provodi zatvoren u kući

 

Duje Radetić (24) mladić iz Splita koji je prilikom našeg prvog razgovora prije godinu dana hodao, smijao se i vjerovao u budućnost, polako gubi nadu u ozdravljenje.

Duje je rođen s umanjenim bubrezima i od sedme godine prošao brojne operacije. Bubrezi su mu s vremenom gubili funkciju i potpuno otkazali. Tri dana tjedno provodi tri sata spojen na aparat za dijalizu u splitskom KBC-u. Jedina mogućnost povratka u normalan život bila je transplantacija.

Zbog taloženja viška kalcija koje tijelo otpušta i koje dovodi do okoštavanja organa i drugi put mu je odbijeno stavljanje na listu za transplantaciju KBC Zagreb Rebro. Objašnjenje liječnika je da njegov organizam ne bi izdržao zahvat. Pri obradi u Zagrebu je utvrđeno da mu se koštana ovojnica počela stvarati i oko mozga. S nadom da će mu razbiti koštane ovojnice oko organa i tako ipak dobiti mogućnost transplantacije već godinu dana pije kortikosteroide.

"Kontaktirao sam KB Merkur u Zagrebu, jer želim čuti i drugo mišljenje", govori Duje Radetić.

"Dobio sam odgovor da su me spremni primiti na obradu, a ja ne znam i da me danas pozovu s čime doći do Zagreba. Nemam ni za put, primam invalidninu u iznosu od 2.050 kuna. Živim s majkom koja je nezaposlena. Nakon sepse kada sam dvadeset dana proveo u bolnici stanje mi se pogoršalo do te mjere da sam bio prisiljen kupiti invalidska kolica. Nisam mogao napraviti ni nekoliko koraka do kupaonice, pa sam morao kupiti i toaletnu stolicu."

Još jedan apsurd države u kojoj živimo jer tada je Duji odobreno 10 dana fizikalne terapija u kući. Nakon ponovljenog zahtjeva za nastavkom odbijen je, pa je u teškom stanju sam financirao uz pomoć prijatelja još mjesec dana privatnog fizioterapeuta. Stanje mu se poboljšalo toliko da sada samostalno hoda 50 do 100 metara.

"Bolest je napravila svoje. Nikada se neću vratiti u prijašnje stanje, ali molim pomoć da potražim drugo mišljenje, jer i dalje jedina šansa za život je transplantacija", kaže Duje koji sam ne može ni do grada.

Svi koji žele pomoći Duji mogu to učiniti uplatom na žiro račun u Reiffeisen banci: IBAN HR 8724840083234672818.

Za uplate iz inozemstva: SWIFT RZBHHR2X HR2424840083291997363.

"Volio bih da sam zdrav i da mogu zarađivati za život", poručio je Duje.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti