Vjerovali ili ne: Sva djeca s teškoćama u razvoju imat će asistente u nastavi, za što je osigurano 72 milijuna kuna

Ministar Mornar kaže da je 2011. godine bilo tek 290 asistenata u nastavi, prije njegovog dolaska u MZOS njihov se broj popeo na 900, a u prvoj godini njegova mandata, zahvaljujući sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, osigurana su sredstva za 1.500 asistenata i ove godine za gotovo dvije i pol tisuće djece

 

Od početka nove školske godine svi će učenici osnovnih i srednjih škola teškoćama u razvoju dobiti pomoćnike u nastavi, za što je osigurano više od 72 milijuna kuna iz Europskog socijalnoga fonda, najavljeno je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) na svečanosti uručenja 40 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda gradovima i županijama koji su se sa svojim projektima javili na natječaj u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.– 2020."

Ugovore su potpisali osnivači osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, dvadeset hrvatskih gradova i gotovo sve županije i tako dobili novac za uvođenje u nastavu 1.988 pomoćnika za 2.379 učenika s poteškoćama.

Projekti Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije nisu prošli na natječaju zbog formalnih pogrešaka u dokumentaciji koju su dostavili, no, kako je istaknuo ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar, učenici će i na tim područjima dobiti asistente u nastavi od početka godine, ali će se sredstva tim školama dodijeliti naknadno iz drugih izvora.

"Sredstva su danas svima odobrena, ugovori su potpisani i ne bi trebalo biti nikakvih problema. Naravno, mi u ministarstvu ne možemo utjecati na svaki pojedini slučaj, hoće li u nekoj školi, što je u ovlasti lokalne i regionalne samouprave, neko dijete biti zaboravljeno, ali vjerujem da novca ima dovoljno i da će svi dobiti asistente", istaknuo je ministar Mornar.

Podsjetio je da je 2011. godine bilo tek 290 asistenata u nastavi, prije njegovog dolaska u MZOS njihov se broj popeo na 900, a u prvoj godini njegova mandata, zahvaljujući sredstvima iz Europskog socijalnog fonda osigurana su sredstva za 1.500 asistenata i ove godine za gotovo dvije i pol tisuće djece.

Problemi u projektima koji nisu prošli natječaj bili su "tehničke prirode", što nije greška ministarstva nego onih koji su se javili na natječaj, a takav natječaj Europska komisija bi poništila jer se sve mora provesti prema propisima i pravilima, istaknuo je Mornar.

Dodao je da će se i taj problem riješiti i sva će djeca od početka školske godine dobiti svoje asistente, a oni kojima danas sredstva nisu formalno nisu osigurana imat će ih priliku dobiti u slijedećih nekoliko tjedana.

No, što to znači "nekoliko tjedana"? Što će, dakle, biti s onom djecom koja u tih "nekoliko tjedana" neće imati asistenta? Propustit će nastavu, kasniti s gradivom? In Portal je već objavio vijest da će veliki broj djece s teškoćama u razvoju pomoćnika u nastavi dobiti tek u listopadu, a tu vijest nitko od nadležnih do danas nije demantirao.

Ministar rada i mirovinskoga sustava i čelnik Upravljačkog tijela za OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020. Mirando Mrsić najavio je objavu natječaja za javne radove preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u slijedeća dva tjedna i na njega se mogu javiti oni koji danas nisu dobili ugovore, ali i oni gradovi koji se dosad nisu javili na natječaje za dobivanje sredstava asistentima u nastavi.

Istaknuo je da procedura obrade toga natječaja neće dugo trajati, da su sve rokove maksimalno skratili napomenuvši kako je i za danas uručene ugovore "sve zajedno trajalo tri tjedna".

Mrsić je istaknuo kako su danas odobrena prva sredstva koja se dodjeljuju u perspektivi 2014.-2020. te su se prevarili oni "zloguki prognozeri" koji su rekli da Hrvatska neće sve do 2016. i 2017. godine povlačiti sredstva iz Europskog fonda.

"Mi sredstva povlačimo, povlačit ćemo još i više i realizirat ćemo projekte za koja smo ih dobili", ustvrdio je Mrsić.

In Portal / Hina

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

 

Povezane vijesti