Imam cerebralnu paralizu i mislila sam nikada neću postati majka. A onda se dogodilo čudo

PITANJE: L. V. (27) Poštovani, rodila sam prije mjesec dana. Imam cerebralnu paralizu i mislila sam nikada neću postati majka.

 

A onda se dogodilo čudo. Beba je došla nekako neplanirano, a opet silno iščekivano. Udala sam se, sve je bilo u redu, no nakon poroda nemam više seksualnu želju. Ne znam koliko je to prirodno i hoće li ostati tako? Nikada nisam koristila kontracepciju, možete li mi reći i nešto o tome? Dojim bebu i čula sam da je nemoguće zatrudniti dok dojim. Pijem lijekove za epilepsiju, pa ne znam smijem li uopće koristiti kontracepciju? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR: Porođaj je veoma iscrpljujuće iskustvo za tijelo, pa je potrebno određeno vrijeme da se žena oporavi i da se u njoj opet probudi seksualnost. Pored poroda, tu je i upoznavanje sa bebom, neprospavane noći i dojenje, što dodatno može utjecati na odgađanje prvog odnosa. Svaka žena je drugačija, neke su upuštaju u seksualni odnos nakon samo nekoliko tjedana, dok drugima treba i po nekoliko mjeseci. Najbitnije je da razgovarate sa svojim partnerom o mogućim problemima koji izazivaju odbojnost prema seksu. Nakon porođaja, seksualna želja kod žene se smanjuje. Brojni su razlozi tjelesne ali i psihološke prirode te oscilacije ženskog libida.

Materinstvo i dojenje potiču proizvodnju hormona prolaktina, koji je odgovoran za blokiranje seksualne želje. Čak je i kod muškaraca koji se puno brinu o svojoj bebi uočen rast nivoa prolaktina, pa i kod njih dolazi do smanjenja spolne želje. Netočno je da ne možete ostati trudni do dojite. Žena ovulira već 28 dana nakon poroda što znači da je tada opet plodna. Nakon prve ginekološke kontrole, ukoliko je sve u redu, potpuno je individualno kada ćete nastaviti sa seksualnim životom.

Većina ginekologa ne preporučuje seksualne odnose dok ne prođe šest tjedana od poroda, ali i duže ako je potrebno. Žene koje boluju od epilepsije i žele uzimati kontracepcijske pilule moraju se prethodno savjetovati o njihovoj primjeni s ginekologom i neurologom, jer pojedini antiepileptični lijekovi snižavaju učinkovitost oralnih kontraceptiva. U tim slučajevima preporučuje se primjena kontracepcijskih pilula koje sadržavaju veću dozu estradiola ili mestranola.

Nema podataka da primjena "anti-baby" pilula djeluje na učestalost epileptičnih napada. Prije primjene oralnih kontraceptiva treba razmotriti i uobičajene čimbenike rizika koji mogu pridonijeti pojavi komplikacija kod dugotrajnijeg uzimanja (dob, debljina, pušenje i slično). Žena s epilepsijom mogu primijeniti pilulu za dan poslije nakon odnosa bez zaštite. Dozvolite svom tijelu da se dovoljno oporavi prije nego ponovo stupite u seksualne odnose.

In Portal