Sviđa nam se: Facebook grupa 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Nitko od članova naše Grupe nije uključen u rasprave ili radna tijela vezana za promjene Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o inkluzivnom dodatku, iako ti zakoni izravno utječu na kvalitetu života djece s invaliditetom

In-Portal u cjelosti prenosi objavu hvale vrijedne Facebook grupe koja okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju. Objava zaslužuje mjesto na našoj naslovnici jer vjerujemo da se u njoj krije glasna poruka nadležnim državnim tijelima o poteškoćama s kojima se susreću roditelji i njihovi mališani s invaliditetom.

"Facebook grupa 'Pomozimo djeci s invaliditetom', koja okuplja više od 3.000 članova, većinom roditelja djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, organizirala je prosvjed 14. prosinca 2012. godine s jasnim zahtjevima upućenim Vladi RH. Tom je prilikom tročlana delegacija roditelja razgovarala s ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić. Nakon tog sastanka, s predstavnicima nadležnih ministarstava u čijoj je domeni problematika djece s invaliditetom (MSPM, MZ i MZOŠ) susreli su se još samo jednom, 22. siječnja 2013. godine. Nikakvih drugih razgovora nije bilo te ne stoje riječi ministrice Opačić da se s nama vode razgovori cijelo vrijeme. Možemo konstatirati da ni jedan od naših zahtijeva nije riješen na zadovoljavajući način.

Također, nitko od članova naše Grupe nije uključen u rasprave ili radna tijela vezana za promjene Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o inkluzivnom dodatku, iako ti zakoni izravno utječu na kvalitetu života onih koje naša Grupa zastupa.
Zgroženi smo ustrajnošću nadležnih tijela da se i dalje provodi temeljita diskriminacija djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom na svim poljima njihovog života, pod izlikom da se nema novaca.

Smatramo važnim naglasiti da iznosi naknada nama roditeljima nikada nisu bili osnovni razlog nezadovoljstva, nego je to opći nedostatak socijalnih usluga na cijelom području Republike Hrvatske. Roditeljima djece s teškoćama je važnija kvalitetna i dostupna rehabilitacija od novca koje djeca i osobe s invaliditetom dobivaju. S obzirom na to da resorna ministarstva ne mogu organizirati takvu rehabilitaciju, trebaju djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom omogućiti pravednu novčanu naknadu s kojom bi mogli dostatno platiti sve potrebne rehabilitacijske postupke. Što se tiče izjave ministrice da ni jedno pravo djeci i osobama s invaliditetom nije ukinuto, podsjećamo da je mnogo socijalnih usluga ukinuto jer Ministarstvo nije raspisivalo natječaje te se s tom izjavom ne možemo složiti.

Također se ne možemo se složiti s izjavom da sustav radi koliko može. Sustav može i mora činiti mnogo više, na poseban način za djecu s teškoćama u razvoju, ali i za osobe s invaliditetom i njihove obitelji."

In-Portal

Foto: Patrik Macek/PIXSELL