Intervju, Diana Kralj: Zašto sam učenike iz 'Vinka Beka' preselila na novu lokaciju

"Nije mi jasno zbog čega je uopće došlo do 'afere 'Nazorova'. Je li bilo potrebno da se nekome nešto dogodi? Iznenađena sam što nemam podršku pojedinih roditelja koji sumnjaju u dobronamjernost moje odluke te me osuđuju kroz razne medije"

Jedna vrlo neugodna medijska priča o Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek' krenula je s početkom školske godine. Ravnateljica Diana Kralj, sve do danas, nije imala priliku odgovoriti zašto je došlo do preseljenja slijepe i slabovidne djece iz, kako kažu roditelji, prilagođenih prostora u Nazorovoj 53 u zgradu koja nije primjerena za školovanje u Kušlanovoj 59a.

Gospođo Kralj, kako ste doživjeli reakciju roditelja povodom premještanja slijepe i slabovidne djece s višestrukim teškoćama iz Nazorove u Kušlanovu?

- Imam potrebu osvrnuti se na moj rad u COO Vinko Bek. U Vinko Bek sam primljena na mjesto voditeljice Dislocirane jedinice Nazorova prije 17 godina te je to trajalo sedam godina, a potom sam imenovana ravnateljicom Centra na lokaciji sjedišta ustanove u Kušlanovoj 59a, gdje djeluje uprava. Kada sam došla u objekt u Nazorovoj on je već tada bio u prilično lošem stanju. Tijekom svih ovih godina trudila sam se s resornim ministarstvima poboljšati uvjete za život i rad s korisnicima na toj lokaciji. Ulaganjima u zgradu koji su parcijalno rješavali probleme uspijevali smo sve do sada provoditi svoje programe na navedenoj lokaciji.

Roditelji su revoltirani datumom obavijesti o promijeni lokacije nastavka školovanja, dakle tri dana prije početka škole primili su pismene obavijesti o preseljenju u Kušlanovu. Zašto se čekalo tako dugo?

- Geotehnička ispitivanja stanja i statike zgrade trajala su od veljače 2014. i završila u ožujku ove godine i potom poslana na Ministarstvo socijalne politike i mladih. Nakon urušavanja stropa na zadnjem katu zgrade 2. srpnja ove godine - a koje se nije dogodilo prvi put jer se prije nekoliko godina srušio cijeli strop učionice u prizemlju - obavijestili smo nadležno ministarstvo koje je obišlo objekt i najavilo traženje rješenja s nadležnim službama. Kako rješenje nije dostavljeno do druge polovice kolovoza, na moj zahtjev 28. kolovoza održan je sastanak u Ministarstvu gdje je predloženo da, obzirom na okolnosti, razmotrim mogućnosti te donesem odluku o sigurnom početku provođenja programa koji se na navedenoj lokaciji održavaju. I tako, 31. kolovoza održala sam kolegij i s voditeljima odjela razmotrila mogućnost preseljenja djelatnosti na lokaciji u Kušlanovoj, uzimajući u obzir prvenstveno narušene sigurnosne uvjete u Nazorovoj i zaštitu svojih korisnika i djelatnika. Ne želeći odgađati početak škole, krenuli smo u organizaciju rada sukladno mogućnostima koje su nam stajale na raspolaganju. Već sljedećeg dana, 1. rujna, u prijepodnevnim satima telefonskim putem smo obavijestili roditelje učenika kako će škola početi na vrijeme, ali na drugoj lokaciji. Istog dana su poslane i pisane obavijesti. Poznavajući složenost sustava pri rješavanju ovakvih problema, za koje je potrebno određeno vrijeme, netko je trebao imati hrabrosti i donijeti odluku u vrlo kratkom roku. Sigurnost djece mi je pri donošenju odluke bila najvažnija, a na jučerašnjem roditeljskom sastanku sam se uvjerila kako je većina roditelja to prepoznala.

Naime, u pitanju nije samo urušavanje stropa već i cjelokupno stanje zgrade, uključujući i uništene temelje uslijed neadekvatnog sustava prihvata i odvodnje voda iz zgrade. Sukladno završnom izvješću Geotehničkog studija jedino dugoročno rješenje je zamjena cjelokupnog odvodnog sustava voda. Uz navedeno, u izvještaju se navodi i kako u pojedinim zonama objekta postoji progresija slijeganja, odnosno aktivnosti pukotina te se predlaže statička stabilnost projekta. Napuknuća zidova i stropova su prisutna gotovo u svim prostorijama.

Zašto se onda uložilo 250 000 kuna u zgradu u Nazorovoj ulici 53, znajući da ćete je napustiti s početkom školske godine?

- Postupci osiguranja sredstava za geotehnička mjerenja i uređenje dvorišta i prilaza ustanovi na navedenoj lokaciji dogodila su se istovremeno. Dotadašnji je prilaz, zbog uzdignutih betonskih ploča, predstavljao opasnost za kretanje naših korisnika. Dotadašnji prilaz su činile betonske ploče koje su se uzdigle uslijed podizanja korijenja stabala. Naša nastojanja za rješavanje tog problema trajala su godinama. Između ostalog, zgrada do tada nije imala rampu za osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom. Dio sredstava je utrošen i za prilagođena igrala za naše korisnike te didaktiku za provođenje rehabilitacijskih programa u ustanovi. Dakle, istovremeno smo rješavali i problem same zgrade, ali i prilaza ustanovi.

A što je razlog za odgađanje rješavanja problema sanacije zgrade u Nazorovoj ulici 53?

- Za rješavanje pitanja sanacije zgrade osobno sam se zauzimala od 2005., odnosno od godine kada sam imenovana ravnateljicom Centra. O svemu poduzetom postoji opsežna dokumentacija. Do završetka geotehničkih ispitivanja, nismo imali cjelokupnu sliku stanja objekta. Uočavali smo samo one probleme koji su vidljivi oku. Nakon dostavljenog izvještaja uvidjeli smo kako slijeganja u temeljnom tlu, koja su posljedica neadekvatne odvodnje voda, imaju izravan utjecaj na cjelokupnu statiku zgrade. Navedeno je, pretpostavljamo, uz ostalo, doprinijelo urušavanju stropova.

Izjavili ste da za adaptaciju zgrade u Nazorovoj treba oko 19 milijuna kuna. Jeste li Ministarstvu socijalne politike i mladih predali ponude prema kojima će odlučiti o daljnjem postupanju u svezi sanacije?

- Navedeni iznos je okvirni i neslužben, a do njega se došlo na temelju izračuna tržišne cijene kvadratnog metra u slučaju poduzimanja potpune rekonstrukcije i sanacije zgrade, a koja je prema mišljenju stručnjaka nužna.

Koliko će trajati ovo stanje, s obzirom da uvjeti u Kušlanovoj, kako tvrde roditelji, nisu adekvatni za školovanje njihove djece? Kakvi su Vaši planovi po pitanju nastavka školovanja djece koja su polazila školu u Nazorovoj?

- Proveli smo postupak prikupljanja i odabira ponuda sudskih vještaka za graditeljstvo te čekamo izradu elaborata. Elaboratom će se utvrditi sigurnosni uvjeti u Nazorovoj. Nakon toga očekujemo da će Ministarstvo u što kraćem roku donijeti adekvatnu odluku za rješavanje ovog problema. Vezano za uvjete prostora u sjedištu Centra, na lokaciji Kušlanova, oni su, što nam je za sada najvažnije, sigurni. Na cjelokupnu situaciju gledamo kao na privremeno rješenje.

Kao osoba s dugogodišnjim iskustvom rada s djecom s teškoćama u razvoju, što mislite kako se ovo stanje odražava na njihovo zdravlje?

Trenutno su djeca sigurnija na lokaciji u Kušlanovovoj, gdje su i uvjeti za zdravlje djece bolji. Nema vlage, plijesni, zidovi ne vlaže i nema opasnosti od požara. Prvi dan nove školske godine u Kušlanovoj protekao je jako dobro i bez ikakvih teškoća. Djeci je bilo najvažnije što su ponovno zajedno sa svojim učiteljima i rehabilitatorima.

Kažete da su uvjeti u Kušlanovoj za djecu bolji no u Nazorovoj. Kako onda objašnjavate istupe nezadovoljnih roditelja?

- Nije mi jasno zbog čega je uopće došlo do 'afere 'Nazorova'. Je li bilo potrebno da se nekome nešto dogodi? Iznenađena sam što nemam podršku pojedinih roditelja koji sumnjaju u dobronamjernost moje odluke te me osuđuju kroz razne medije. Misija i vizija Centra 'Vinko Bek' s korisnikom na prvom mjestu može biti tema nekog našeg budućeg razgovora.

Razgovarala: Božica Ravlić

Foto: Borna Filić/PIXSELL

 

Povezane vijesti