Europski tjedan mobilnosti: Osobe s invaliditetom u borbi za bolju pristupačnost institucijama i sigurnije prometnice

Grad Zagreb se na poticaj udruga osoba s invaliditetom i Udruge Moj bicikl uključio u Europski tjedan mobilnosti 2003., a prva prijava za nagradu Mobility Award uslijedila je 2007. godine

 

Europski tjedan mobilnosti manifestacija je posvećena održivoj mobilnosti koja se uz potporu Europske komisije održava od 2002., svake godine od 16. do 22. rujna.

Cilj Europskog tjedna mobilnosti je poticanje javne svijesti o potrebi akcije protiv zagađenja u urbanim sredinama, promocija prava na zdravi život, te edukacija građana s ciljem poboljšanja kvalitete života u Gradu Zagrebu. Ovogodišnji slogan manifestacije je Izaberi. Promijeni. Kombiniraj - Choose.Change.Combine. Tijekom prošlogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti građani iz 2013 gradova u 44 države uvjerili su se u korisnost prihvaćanja održive mobilnosti.
Zamišljen je kao tjedan u kojemu gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivo kretanje i mobilnost.

Grad Zagreb se na poticaj udruga osoba s invaliditetom i Udruge Moj bicikl uključio u Europski tjedan mobilnosti 2003., a prva prijava za nagradu Mobility Award uslijedila je 2007. godine.

Održavanje manifestacije predstavlja polazište lokalnim vlastima, organizacijama i udrugama za osiguravanje slijedećih ciljeva: promicanje inicijativa za održivu urbanu mobilnost, podizanje svijesti o šteti koju sadašnji trendove urbane mobilnosti nanose okolišu i kvaliteti života, uspostavu partnerstva s lokalnim dionicima, sudjelovanje u europskoj kampanji s drugim gradovima uz zajednički cilj i identitet, isticanje posvećenosti lokalnih vlasti politikama održivog urbanog prometa, uvođenje novih politika i trajnih mjera.

Ovo je ujedno prigoda da udruge i savezi koji okupljaju osobe s invaliditetom ukažu na brojne institucije koje su nepristupačne OSI populaciji te na prometnice koje mogu ugroziti sigurnost osoba koje se kreću u kolicima.

Manifestacija je izrasla iz inicijative U gradu, bez mog automobila, pokrenute u Francuskoj 1998. godine. Zahvaljujući svojim ciljevima, ograničenju motoriziranog prometa u urbanim područjima i poticanju korištenja održivih načina prijevoza, vrlo brzo je prihvaćena od velikog broja lokalnih vlasti diljem Europe.

Dan bez automobila, koji se održava 22. rujna, svojevrsna kulminacija Europskog tjedna kretanja i označava završetak tjedna aktivnosti posvećenom održivom kretanju.

Više o manifestaciji na poveznici www.mobilityweek.eu/%20i%20http://www.mzoip.hr/hr/ministarstvo/aktivnosti-i-projekti.html

In Portal