Slučaj Vinko Bek: Savez slijepih traži rješenje za slijepu djecu iseljenu iz zgrade u Nazorovoj

"Slijepe su osobe u slijepoj ulici", ustvrdio je Vojin Perić i upitao je li moguće da Moldavija ima bolju financijsku potporu i skrb o slijepima od Hrvatske

 

Hrvatski savez slijepih i Udruga slijepih Zagreb zatražili su u srijedu da se hitno nađe optimalno rješenje za slijepe učenike koji su iz dislocirane jedinice Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" u Nazorovoj ulici ovih dana zbog trošnosti zgrade preseljeni u prostore centra u Kušlanovoj, koji je po njihovu mišljenju skučen i neadekvatan, a ne prihvaćaju ga ni preseljena djeca niti njihovi roditelji.

Podršku im je na konferenciji za medije dala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak navodeći da su djelatnici njezina Ureda obišli obje lokacije i zaključili da je prostor u Kušlanovoj skučen i neadekvatan za djecu koja uz slijepoću i slabovidnost imaju i druga teža oštećenja.

Pravobraniteljica drži nužnim pronaći žurno rješenje da se djeci i odraslima iz Nazorove osiguraju optimalni uvjeti za pohađanje svih programa školovanja, rehabilitacije i osbosobljavanja, bilo da se hitno sanira prostor u Nazorovoj, bilo da se nađe drugi odgovarajući prostor.

Iz zgrade u Nazorovoj, gdje je godinama bila osnovna škola za slijepu i slabovidnu djecu, u Kušlanovu je preseljeno njih 20, a još 13 odraslih s dodatnim poteškoćama ovih će dana tamo također početi programe.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić istaknuo je kako se radi o još jednom dokazu o dugogodišnjoj nebrizi o slijepim osobama. Kao krovna udruga zahtijevaju hitno privremeno rješenje, a potom i trajno, a ne gašenje požara i "krpanje" koji su na djelu već 20 godina.

"Slijepe su osobe u slijepoj ulici", ustvrdio je i upitao je li moguće da Moldavija ima bolju financijsku potporu i skrb o slijepima od Hrvatske.

Nitko ne spori da je zgrada u Nazorovoj stara i derutna, na temelju čega je Upravno vijeće centra "Vinko Bek" donijelo odluku da se djeca iz nje moraju iseliti, ali postavlja se pitanje zašto je to odlučeno baš sada, rekao je predsjednik Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković.

Stanje zgrade znalo se i ranije, a godinama je prilagođavana slijepim osobama koje su za nju i emotivno vezane, rekao je Tomašković podsjetivši kako su od 40-tih godina prošlog stoljeća brojne generacije slijepih i slabovidnih osoba u njoj završile osnovnoškolsko obrazovanje.

Ispred zgrade na atraktivnoj lokaciji je i prostrano dvorište u kojem je ovog proljeća uređeno dječje igralište za koje je izdvojeno 250.000 kuna, također i iz proračuna Ministarstva socijalne politike i mladih, pa se postavlja pitanje zašto su novci potrošeni ako se sada zgrada zatvara, pitaju iz Saveza i Udruge slijepih Zagreba.

U Centru "Vinko Bek" u Kušlanovoj srednjoškolske programe polazi oko 60 slijepih i slabovidnih osoba. Svi djelatnici koji su radili u dislociranoj jedinici u Nazorovoj posao će nastaviti u Kušlanovoj.
 
Hina

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL