Udruga invalida rada: Zaštita osoba s invaliditetom na radnom mjestu

"Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu upozorava da 35 posto radnika u zemljama Unije smatra da posao koji obavljaju negativno utječe na njihovo zdravlje", kaže predsjednik udruge Zlatko Bočkal

Zlatko Bočkal

Udruga invalida rada svoj dan ove godine obilježava okruglim stolom na temu 'Zaštita na radu' te popratnim programom uz sudjelovanje predstavnika udruga invalida iz cijele Hrvatske. Okrugli stol održat će se u petak, 25. rujna u hotelu Holiday, na zagrebačkom Jankomiru, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Sucionici okruglog stola bit će voditelj Službe za nadzor zaštite na radu, pri Inspektroratu rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dipl. ing. strojarstva Đuro Čizmar, zatim pomoćnica ravnatelja URIHO-a dipl. iur. Ljubica Lukačić te rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO-a prof. psihologije Višnja Majsec Sobota, zatim tajnik Hrvatskog saveza udruge invalida rada, dipl. iur. Leke Sokolaj i ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu prim.dr. sc. Marija Zavalić, uz moderatoricu Anu Tomašković.

"Smatramo kako je zaštita na radu tema kojom se, kao udruga invalida rada, zasigurno trebamo baviti. Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu upozorava da 35 posto radnika u europskim zemljama smatra da posao koji obavljaju negativno utječe na njihovo zdravlje. Osim toga, nove tehnologije i uvjeti rada zahtjevaju prateće standarde zaštite na radu. Prema godišnjem izvješću Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na poslu u 2014. godini HZZO je dostavio 13.929 prijava ozljeda na radu. Najveći broj ozljeda na radu dogodio se u Gradu Zagrebu, a slijedi Primorsko-goranska županija, zatim Zagrebačka županija. Od ukupnog broja ozljeda na radu, 11.444 se dogodilo na mjestu rada, a 2.485 na putu. Najčešće ozljede na mjestu rada su ozljede gornjih ekstremiteta (38,55 posto), zatim slijede ozljede donjih ekstremiteta (31,31 posto). Traumatske ozljede čine 93,73 posto svih ozljeda na radu, zatim slijede ozljede s posljedičnim duševnim poremećajima u 3,13 posto. Na pitanja kako osigurati primjerenu zaštitu na radu, prvenstveno osobama s invaliditetom, te kako smanjiti broj ozljeda radnika i koja je uloga Udruge invalida rada Zagreba u tome, pokušat će kroz predstavljanje i diskusiju odgovoriti gosti okruglog stola", kaže predsjednik UIR Zagreb Zlatko Bočkal.

PROGRAM: 10,00 – 10,30 h prijave predstavnika udruga s područja RH 1

0,30 – 11,00 h prijave ostalih sudionika

11,00 – 11,15 h pozdravni govori 11,15 – 13,15 h

Okrugli stol 'Zaštita na radu' 13,30 – 17,00 h domjenak, glazba i ples

In Portal

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL 

 

Povezane vijesti