Međunarodni dan gluhih: Borba za veća prava gluhih i nagluhih osoba

Sabor je u srpnju jednoglasno prihvatio Konačni prijedlog zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj

 

Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba obilježit će Međunarodni dan gluhih u subotu 26. rujna na Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati, a proslava će se nastaviti uz ručak i druženje sljedeći dan od 10 do 18 sati u Gradu Mladih, Aleja hrvatske mladeži bb.

Međunarodni dan gluhih odlukom Svjetske federacije gluhih iz 1958. godine obilježava se zadnje subote u mjesecu rujnu. Cilj obilježavanja je podizanja svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, te povećanja solidarnosti i davanja potpore gluhim i nagluhim osobama, kao i promicanjem njihovih prava što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihovog položaja u društvu, ali i kvalitete života svih socijalno osjetljivih skupina. Ovakva događanja omogućavaju veće osvještavanje samih osoba s oštećenjem sluha, bolju upoznatost sa vlastitim potrebama i sposobnostima te razmjenu iskustava.

Ova godine, 10. srpnja, Hrvatski je sabor jednoglasno prihvatio Konačni prijedlog zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj, predlagatelja Ministarstva socijalne politike i mladih RH. Zakonom se propisuje pravo gluhih i gluhoslijepih osoba te drugih osoba s komunikacijskim teškoćama na korištenje, informiranje i obrazovanje na hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije u skladu s njihovim individualnim potrebama.

Korisnici Zakona imaju pravo koristiti sve oblike sustava komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba, odnosno sve oblike podrške u vidu komunikacijskoga posrednika u svim životnim situacijama i pred tijelima državne uprave, tijelima jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnim osobama s javnim ovlastima kada bi gluhoća i glugosljepoća bile prepreke za izjednačivanje mogućnosti pristupa socijalnom, ekonomskom i kulturnom okruženju, te omogućivanju ravnopravnoga ostvarivanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Jednom od najpopularnijih ikona američke popularne kulture i nadahnuće osoba s invaliditetom, od djetinjstva slijepa i gluha Helen Keler rekla je: "Ne zaboravite da slijepo dijete ne vidi vaše osmijehe pa neka vam osmijesi budu u glasu, onda će ih lako osjetiti."

In Portal

 

Povezane vijesti