DMS Krapinsko-zagorske županije: Pristupačnost za osobe s multiplom sklerozom

Predavanje prof. dr. Marije Bošnjak Pašić 'Primjena marihuane u bolesnika s multiplom sklerozom' održano je s ciljem da se ukaže i na loše posljedice koje dolaze s posjedovanjem indijske konoplje i njezinih preparata

 

Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije 26. rujna svečano je obilježilo je Nacionalni dan multiple skleroze, autoimune i kronične upalne bolesti središnjeg živčanog sustava, a koja zahvaća mali i veliki mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. Obilježavanje se održalo u Zagrebu, u suradnji sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske.

Multipla skleroza je bolest kojoj još uvijek nije poznat uzrok, pa tako još uvijek nema lijeka. Od MS-a boluje oko 4.000 ljudi u Hrvatskoj , a svakim danom broj oboljelih zabrinjavajuće raste.

Najčešće su žrtve žene između osamnaeste i pedesete godine života, iako zhvaća sve veći broj muškaraca. Neki od simptoma multiple skleroze su umor, tremor, spazmastičnost, slabost, problemi s vidom, govorom, sluhom, trnci u tijelu, poremećaj ravnoteže i koordinacije, ukočenost mišića, problemi s koncentracijom i otežano pamćenje, obamrlost, problemi s disanjem, bol i drugi, oku nevidljivi, simptomi koji gotovo uvijek dolaze bez upozorenja.

Povodom Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze članovi i članice Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije prisustvovali su konferenciji 'Pristupačnost za osobe s multiplom sklerozom'. Predavači na konferenciji bili su Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, dr. Oto Kraml iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, prof.dr.sc. Marija Bošnjak Pašić, te Lucija Kučko iz Krapinskih toplica.

Predsjednik Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, dr. med. Vladimir Komparić održao je uvodni govor i istakao kako mu je iznimno drago što su se uzvanici iz gotovo cijele Hrvatske odazvali u velikom broju jer je Nacionalni dan multiple skleroze ove godine poseban zato što je 17. travnja ove godine Sabor RH donio odluku o proglašenju 26. rujna kao Nacionalnog dana multiple skleroze. Zahvalio se pokroviteljima i suradnicima koji su omogućili održavanje konferencije, Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu socijalne politike i mladih te Ministarstvu rada i mirovinskog osiguranja.

Najiščekivanije predavanje popraćeno glasnim pljeskom bilo je izlaganje prof. dr. Marije Bošnjak Pašić, neuruloginje i voditeljice Centra za demijilinizacijske bolesti na KBC Zagreb.

Predavanje 'Primjena marihuane u bolesnika s multiplom sklerozom' održano je s ciljem da se ukaže na loše posljedice koje dolaze s posjedovanjem indijske konoplje i njezinih preparata. Prof. dr. Marija Bošnjak Pašić istaknula je kako medicinska marihuana nije za svakoga jer oboljeli od multiple skleroze prolaze određena testiranja prije nego počnu uzimati lijekove i pripravke od kanabisa. Pozdravila je inicijativu da se medicinska marihuana, u dopuštenim količinama, dozvoli osobama oboljelima od multiple skleroze ukoliko imaju tremor i spazme, gdje bi pripravci od marihuane pomogli i smanjili te tegobe.

Moguće negativne nuspojave pripravaka marihuane uz ostalo su otežana koncentracija, pamćenje, gubitak osjećaja za prostor, depresija, anksioznost, otežano upravljanje vozilima i jakim strojevima zbog usporenih reakcija.

Svjetlana Pripeljaš

 

Povezane vijesti