Ante Karlović: Dirljiva priča o mladiću kojemu je život priredio brojne izazove i hitno treba našu pomoć

Ante je do veljače prošle godine bio utjelovljenje pozitivne energije, no danas ne može samostalno ni hodati, a napor mu predstavlja i sam razgovor

 

Ante Karlović iz Draga pored Zadra ima tek 17 godina, učenik je trećeg razreda Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru, smjer telekomunikacijski monter, i želi nastaviti živjeti punim plućima, želi život kakav je imao do veljače 2014. godine.

Talentiranom nogometašu tumor na mozgu prekinuo je sve snove. Bolest je pokazala svu svoju moć nakon ohrabrujućih rezultata dobivenih prvom operacijom – tumor se vratio. Vrijeme u kojem živimo dokazalo nam je da još možemo računati na pomoć dobrih ljudi, obitelji i prijatelja. Pomozimo Anti u borbi koja mu predstoji! Mladić koji je bio utjelovljenje pozitivne energije danas ne može samostalno ni hodati, a napor mu predstavlja i sam razgovor.

"Imao sam 16 godina kada su se lani, u veljači, pojavile jake glavobolje, a motorika lijeve strane tijela potpuno oslabila", govori Ante.

"Nisam slutio da su to prvi znakovi bolesti koju sam počeo upoznavati vlastitim padovima i čitajući o njoj na internetu. Donedavno sam vjerovao da je ružna prošlost, no tumor se vratio još snažniji."

Ante je prošle godine, nakon dva tjedna jakih glavobolja, iz Biogradu na Moru, odmah prebačen u zadarsku bolnicu. Otkrivene su mu dvije ciste na mozgu. Nakon toga uputili su ga u Zagreb, a tamo saznaje da su ciste zapravo tumori. Jedan od devet, a drugi od jednog milimetra - zloćudan. Odmah je operiran u Vinogradskoj bolnici i nakon deset dana vratio se kući u Drage.

"Ubrzo je uslijedio povratak u Zagreb na punkciju kralježnice od koje sam se oporavljao dva tri dana", nastavlja Ante. "Dva mjeseca nakon operacije krenuo sam s kemoterapijom u Klaićevoj bolnici. Na kemoterapije sam išao po pet dana zaredom, podnosio sam ih jako teško, svako malo povraćao, izgubio puno na težini. Najviše me pogodilo to što sam zbog kemoterapija izgubio kosu, obrve i trepavice što mi je poprilično utjecalo na samopouzdanje. Nakon odrađenih osam ciklusa kemoterapije imao sam stanku od mjesec dana. Početkom listopada 2014. počeo sam svaki tjedan ići na zračenja u Vinogradskoj. Tijekom zračenja spalio mi se jednjak zbog čega sam nekoliko dana proveo na infuziji uz 24 tableta na dan.

Kada sam sve to odradio počeo sam opet živjeti normalnim životom. Ubrzo mi je počela rasti kosa, dobio sam na kilaži te sam se opet počeo družiti sa svojim prijateljima. Jedini posjeti Zagrebu tada su bile kontrole svaka tri mjeseca. Školsku godinu sam završio uz veliku pomoć profesora koji su mi izašli u susret i dozvolili da svaki predmet položim razrednim ispitom.
Pred kraj ljeta ove godine odjednom mi se stanje pogoršalo. Počela me izdavati desna strana tijela, a lijeva mi se još uvijek nije u potpunosti oporavila od operacije. Svakim danom je bilo sve gore. Prvi put kada sam završio na hitnoj dijagnosticirali su mi umor i iscrpljenost. Počeo sam ići na terapije u bolnicu u Biograd na Moru kako bih što prije vratio snagu. No, nakon pet dana mi se stanje pogoršalo te sam opet završio na hitnoj zbog halucinacija i jake vrtoglavice. U bolnici sam tada proveo jednu noć. U međuvremenu toliko sam onemoćao da sada ne mogu samostalno hodati, desna ruka mi ne funkcionira i imam poteškoća s govorom. Prijatelji, rodbina, susjedi, cijelo selo, župe Drage i Pakoštane, Općina, pa čak i cijela Županija, uključili su se u humanitarnu akciju kako bi mi se omogućilo liječenje u Njemačkoj", kaže Ante.

No, javili su se financijski problemi. Otac Ivan bez stalnog je zaposlenja i radi povremeno, a majka Višnja zaposlena je u Tvornici kruha Zadar, trenutno na bolovanju uz sina koji treba njezinu potporu u Zagrebu, dok mlađi sin Pepo čeka bratov povratak.

Ante zajedno s obitelji zahvaljuje svima koji misle na njega, spominju ga u molitvi, a imate li financijske mogućnosti pomozite jer svaka pomoć znači mnogo. Prijatelji su pokrenuli i Facebook stranicu www.facebook.com/Humanitarna-pomo%C4%87-Ante-Karlovi%C4%87-734588063340885/timeline/ na koju se možete javiti s prijedlozima za konkretne humanitarne akcije.

Pomoć Anti možete uplatiti na: Višnja Karlović, OTP, žiro račun IBAN: HR1324070003104732266.

Trenutno je Ante morao svoje prekrasne Drage zamijeniti zagrebačkom bolnicom. Razgovor završava pun opitimizma: "Kada pobijedim bolest planiram nastaviti školovanje i ponovno početi igrati nogomet."

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti