Želi vidjeti bolesnu kćer, ali nema novca za put do Ljubljane

"Za putovanje mi je potrebno nešto manje od 500 kuna, no taj iznos jednostavno nemamo od kuda osigurati. Osim što imam moralnu obvezu, istinski želim posjetiti svoju kći jedinicu jer se bojim da se ne dogodi najgore, a da se prije toga ne vidimo", kaže umirovljeni novinar Vladimir Friedl

Umirovljeni novinar Vladimir Friedl, nekadašnji dopisnik Večernjeg lista, kao prognanik iz Zenice u Hrvatskoj Kostajnici sa suprugom Katicom živi 15 godina, no sve teže. Dvije malene mirovine, svaka u iznosu od oko 1000 kuna, dostatne su za podmirenje režija, ali ne i mnogih osnovnih troškova. Vladimir je svoju malenu penziju zaradio kroz 33 godine staža na Radio Zenici, a radio je honorarno i za Radio Sarajevo te Ružu Hrvatsku, dok je supruga bila kontrolor u Zenicatransu. Kuću podno benzinske crpke Vladimir je dobio kao pripadnik HVO-a, no riječ je o jednom od najlošijih objekata u gradu.

– Imamo krov nad glavom, ali on je vrlo nesiguran. Kažu da smo dobili najgori objekt. Podnijeli smo zahtjev za obnovu prema ministarstvu, što nam je odobreno, ali već drugu godinu čekamo izlazak komisije- kažu supružnici. Teške životne uvjete pogoršavaju i zdravstveni problemi koji za sobom nose dodatne troškove. Vladimir je preživio infarkt, ima anginu pektoris i boluje od dijabetesa, a Katica je u Zagrebu nedavno operirala oko.

– Živimo kako znamo i možemo, imamo troje djece iz prvih brakova, ali svi smo u tri države i nismo si u mogućnosti pomagati. Srećom, imamo prijatelja i dobre ljude koji shvaćaju situaciju. Ono što smo nekad dobivali kroz donacije, ulagali smo u kuću, što više ne možemo. Uvijek gledamo da prvo vratimo sve posuđeno. Nekad se živjelo solidno, a danas smo eto pali na prosjački štap- priča V. Friedl.

Skromni bračni par nekako se nosi s nedaćama koje su ih zahvatile u zreloj životnoj dobi, no srce im slama nemogućnost da Vladimir posjeti bolesnu kćer koja se od jako teške bolesti liječi u Ljubljani.

– Za putovanje mi je potrebno nešto manje od 500 kuna, no taj iznos jednostavno nemamo od kuda osigurati. Osim što imam moralnu obvezu, istinski želim posjetiti svoju kći jedinicu jer se bojim da se ne dogodi najgore, a da se prije toga ne vidimo- priča potresno Vladimir.

S obzirom da nema financijske mogućnosti, Vladimiru Friedlu može se pomoći da skupi iznos potreban za putovanje u Sloveniju na broj tekućeg računa 3207962829 u Hrvatskoj poštanskoj banci.

VLM

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL