Stolni tenis: Medalje Sandre Paović, Anđele Mužinić i Helene Dretar Karić 'ugravirane' u povijest našeg paraolimpizma

"Ponosna sam kao da mi je ovo prva zlatna medalja, i moram priznati da mi je ova najdraža", rekla je Sandra Paović, članica STKOI URIHO

 

Frenetičnim pljeskom i ovacijama dočekane su heroine našeg stolnog tenisa na povratku s Europskog prvenstva u danskom Vejleu.

Sandra Paović, članica STKOI URIHO, Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, članice STKOI Nec iz Splita, uistinu su zaslužile i više od ovacija jer su se iz Danske vratile s najboljim rezultatom s nekog europskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom u povijesti hrvatskog paraolimpizma. Dva zlata i jedno srebro bio bi izniman rezultat i za znatno veće zemlje od Hrvatske, za zemlje koje ulažu neusporedivo više u razvoj sporta osoba s invaliditetom.

Ratku Kovačiću, predsjedniku Hrvatskog paraolimpijskog odbora, ovaj je trijumf u Danskoj bio razlog da najavi još bolje rezultate na predstojećim paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. No, Kovačićevo zadovoljstvo pomalo je bilo zasjenjeno činjenicom da dva zlata i jedno srebro na Europskom prvenstvu u stolnom tenisu za OSI gotovo i nisu zabilježeni u našim medijima, poglavito na državnoj televiziji.

Sandra Paović uvjerljivo je obranila zlato s prethodnog Europskog prvenstva, no kaže kako joj je ova medalja iz Danske nekako najviše prirasla srcu.

"Ponosna sam kao da mi je ovo prva zlatna medalja, i moram priznati da mi je ova najdraža. Za ovaj uspjeh moram, uz sve ostale, zahvaliti svome fizioterapeutu Željku Čopu, koji me prije svakog meča nekako uspije 'zakrpati', svojim trenericama Nataši Steljić i Mireli Šikoronji te, naravno, matičnom klubu STKOI URIHO. Ponosna sam i na medalje koje su osvojile Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, ali i na dečke koji su se junački borili i samo im je malo nedostajalo da izbore medalju", rekla je Sandra.

Mirela Šikoronja i Ratko Kovačić

Anđela Mužinić osvojila je srebro u pojedinačnoj konkurenciji te zlato u paru s Helenom Dretar Karić. Do pojedinačnog zlatnog odličja, u finalu protiv Šveđanke Anne Ahlquist-Carin, dijelilo ju je samo malo sportske sreće.

"Imala sam veliku šansu da se iz Danske vratim s dva zlata, ali ne žalim za propuštenom prilikom. Noć prije finala, i pojedinačno i u paru s Helenom, nisam mogla oka sklopiti, a nisam spavala ni noć poslije. Ove medalje rezultat su napornog rada i temeljitih priprema, na čemu sam posebno zahvalna trenerici Mireli Šikoronji", napomenula je Anđela.

Njezina partnerica u osvajanju zlata, Helena Dretar Karić, također nije skrivala ponos što je do pobjedničkog postolja s Anđelom došla tako uvjerljivim pobjedama, praktično bez izgubljenog seta u nikad žešćoj konkurenciji.

"Anđela i ja bile smo pobjednice u parovima na prošlom Europskom prvenstvu, a braniti zlato teže je nego osvojiti prvo. Žao mi je što sam malo podbacila u pojedinačnoj konkurenciji, malo mi je falilo do medalje, ali se nadam da ću to popraviti na paraolimpijadi u Rio de Janeiru", kazala je Helena.

Dragan Rakić, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom, napominje kako su sasvim utemeljena očekivanja od naših stolnotenisač(ic)a da u Rio de Janeiru 'uknjiže' još više medalja. Vjeruje da se do pobjedničkog postolja na predstojećoj parolimpijadi mogu popeti u svim kategorijama, no također apelira da se igrači(ca)ma osiguraju još bolji uvjeti za treninge.

"Lijepo je bilo biti Hrvat ovih dana u Danskoj, kada se dva puta svirala 'Lijepa naša'. Na igrama u Riju, vjerujem, pokazat ćemo da možemo još više i bolje", najavio je Dragan Rakić.

Heroine stolnog tenisa, ispred zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, pozdravio je i Milan Čolić, pomoćnik pročelnika za sport i mlade, koji je ustvrdio da sport osoba s invaliditetom uživa punu podršku Grada Zagreba i samog gradonačelnika, te da su medalje osvojene u Danskoj samo jedna stranica u bogatim karijerama Sandre Paović, Anđele Mužinić i Helene Dretar Karić.

Darko Vučić, načelnik Sektora za razvoj sporta pri MZOS, našim je reprezentativkama na osvojenim medaljama čestitao i u ime ministra Vedrana Mornara te naglasio kako je njihov trijumf u Danskoj još jedan dokaz da je naš paraolimpizam sjajan promotor hrvatskog sporta u svijetu. Usto je pozvao medije da posvete više pozornosti sportu osoba s invaliditetom, pogotovu u razdoblju kada kreću pripreme za Rio de Janeiro 2016. godine.

Jadranka Blagus (prva desno) predvodila je navijač(ic)e iz STKOI URIHO

Najglasnija navijačica naših stolnotenisačica bila je Jadranka Blagus, predsjednica STKOI URIHO, koja je posebno ponosna na članicu 'svog' kluba, Sandru Paović.

"Jesam iznimno ponosna, ali nisam iznenađena. Od naše se Sandre veliki rezultat i očekivao, pogotovu otkako je trenerica reprezentacije postala Mirela Šikoronja koja je dala jedan novi impuls u trenažnom procesu i pripremama. Nemojte zaboraviti da je STKOI URIHO najveći stolonteniski klub u Hrvatskoj, i to ne samo u konkurenciji klubova koji okupljaju sportaše s invaliditetom, te da nastojimo pružiti najbolje uvjete za treninge. Ovaj uspjeh u Danskoj, između ostalih, trebamo zahvaliti i podršci Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom te predsjedniku saveza Josipu Držaiću, koji nikada nije štedio vremena i energije da naš stolni tenis zauzme tako značajno mjesto u paraolimpijskom sportu", zaključila je Jadranka Blagus.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti