Helen Adams Keller: Obljetnica smrti heroine slijepih i gluhih osoba

Helen je umrla 1. lipnja 1968. u 87. godini života i danas je spominju u cijelom svijetu s priznanjem i divljenjem, kao osobu koja je prebrodila svoj invaliditet

Helen Adams Keller rođena je 27. lipnja 1880. godine u ruralnom gradu u Alabami, SAD. Rođena je kao potpuno zdrava beba, čiji život se drastično mijenja u veljači 1882. godine kada Helen ima devetnaest mjeseci. Nakon bolesti koja je misterij u to vrijeme i liječnici su je zvali „groznica mozga“, danas znamo da je to bio šarlah ili meningitis, njezina majka je primijetila da Helena ne reagira na zvono za večeru ili kada rukom prolazi ispred njezinih očiju. Postaje jasno da je Helenina bolest ostavila teške posljedice, ona je i slijepa i gluha.

"Najbolje i najljepše stvari na svijetu ne mogu se vidjeti ili čak dotaknuti. Moraju se osjetiti u srcu", Helen Adams Keller

Sljedeće godine bile su teške za Helenu i njezinu obitelj, Helena je bila dijete koje terorizira cijelu obitelj, rodbina ju je gledala kao čudovište i željela da je se udomi u neku ustanovu. Kada je imala šest godina Helenina majka odlučila ju je odvesti na pregled liječniku u Baltimoreu kako bi dobila savjet. Liječnik je potvrdio da Helen nikada neće vidjeti ili čuti, ali dao im je nadu. Savjetovao ih je da posjete Alexander Graham Bella koji im pomaže pronaći učiteljicu za Helen. Helenin život, nakon učenja znakovnog jezika postaje sadržajan. 1904. godine Helen Adams Keller završava studij, najviše priznanje njezine uporne borbe, naučila je četiri jezika i postala istaknuta spisateljica i  svjetski poznata govornica. Cijeli život posvetila je pomaganju gluho-slijepim osobama za koje je rekla da su to najusamljeniji ljudi na svijetu. 

Helen je umrla 1. lipnja 1968. u 87. godini života i danas je spominju u cijelom svijetu s priznanjem i divljenjem, kao osobu koja je prebrodila svoj invaliditet.

B. Ravlić