Udruga slijepih Pakrac – Lipik: Prvi posebni razredni odjel za slijepe učenike

S obzirom kako je ovo prvo takvo odjeljenje u Hrvatskoj, praksa ne postoji te škola unatoč izuzetno velikom angažmanu stručnog osoblja, nastavnika, roditelja slijepe djece, samih učenika i službi prolazi kroz intenzivno razdoblje prilagodbe

 

Osnovna škola Braće Radić Pakrac prva je osnovna škola u Hrvatskoj koja je početkom ove školske godine dobila odobrenje Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa za osnivanje posebnog razrednog odjela koji pohađaju tri slijepa dječaka, članovi lokalne Udruge slijepih Pakrac - Lipik. S obzirom kako je ovo prvo takvo odjeljenje u Hrvatskoj, praksa ne postoji te škola unatoč izuzetno velikom angažmanu stručnog osoblja, nastavnika, roditelja slijepe djece, samih učenika i službi prolazi kroz intenzivno razdoblje prilagodbe. 

Kako bi se školi olakšao rad sa slijepim učenicima, zahvaljujući donaciji ostvarenoj iznimnim naporima dogradonačelnice Grada Pakraca Anamarije Blažević, Udruga slijepih Pakrac - Lipik je primila financijska sredstva iskorištena za nabavku tiflotehničkih i drugih pomagala koja će u ponedjeljak, na Međunarodni dan međusobnog pomaganja, uručiti predstavnicima škole na njihovo daljnje korištenje

Osim primopredaje pribavljenih pomagala, Udruga slijepih Pakrac - Lipik je u suradnji s Osnovnom školom Braće Radić Pakrac za ovaj dan pripremila program radionica za djecu kojem je cilj upoznavanje djece s osnovama pristupa i komunikacije sa slijepim osobama te upoznavanje s tehnikama koje pomažu slijepim osobama u svakodnevnom životu i komunikaciji. 

U ponedjeljak, 26. listopada predstavnici Udruge provodit će radionice za djecu u okviru satova razredne nastave u četiri razreda. Potom slijedi primopredaja tiflotehničkih pomagala koja je Udruga nabavila zahvaljujući donaciji sredstava ostvarenoj putem dogradonačelnice Grada Pakraca Anamarije Blažević, te će za više razrede u holu škole biti postavljena izložba pomagala za slijepe osobe u suradnji s poduzećem Tifloglobus iz Čakovca.

In Portal

 

Povezane vijesti