Branimir Šutalo i Mario Perčinić: Radosni junaci sljepoće oduševili učenike iz OŠ Augusta Harambašića

Fantastični duo u zagrebačkoj je školi gostovao u sklopu projkta 'Različiti, a jednaki', kojoj je cilj upoznati se s osobama s invaliditetom, razvijati i promovirati toleranciju i različitost kao bogatstvo društva

 

Kroz žamor učenika razredne nastave u sportsku dvoranu Osnovne škole Augusta Harambašića tiho su se ušuljala dva fantastična junaka. U sklopu izvannastavne aktivnosti pod nazivom 'Različiti, a jednaki', kojoj je cilj upoznati se s osobama s invaliditetom, razvijati i promovirati toleranciju i različitost kao bogatstvo društva, zagrebačku su školu posjetili Branimir Šutalo i Mario Perčinić. Ovaj fantastični duo učenicima je približio svijet slijepih i slabovidnih osoba.

Branimir Šutalo viši je stručni savjetnik gradonačelnika Zagreba za osobe s invaliditetom, a njegov prijatelj Mario Perčinić informatički stručnjak. Obojica su slijepe osobe. Već samim svojim predstavljanjem uspjeli su razbiti neke predrasude koje su učenici možda imali o slijepim i slabovidnim osobama budući da su obojica završili fakultete te rade vrlo zanimljive poslove, a uz njih imaju vremena i za interesantne hobije. Naime, Branimir je uz svoj redovni posao strastveni kvizaš (nema kviza na kojem nije pokazao svoje zavidno znanje, a ne planira niti stati!), filmski kritičar i novinar, a Mario vrhunski glazbenik koji je imao čast svirati s mnogim poznatim 'facama' poput Tommya Emanuela (iako je za nas upravo Mario najveća faca!), a rastura i računalne igre.

U ugodnom razgovoru opisali su svoj put od početka sljepoće do življenja života 'punim plućima'. Učenici su saznali kako se slijepe osobe snalaze i kreću prostorom te kako im se u tome može pomoći. Mario je pokazao kako im tehnologija omogućuje gledati filmove, igrati igrice, kuhati, dok je Branimir dočarao izazove roditeljstva slijepih osoba, a i jednu anegdotu iz studentskih dana koja uključuje studentsku menzu, tanjur graha, ruku i jednu nedužnu žrtvu. Tko je čuo prepričat će! Obojica su strpljivo odgovarala na pitanja učenika, a na kraju uzdrmali cijelu školu 'čaganjem', kada je Mario djecu počastio rock svirkom na električnoj gitari.

Učenicima OŠ Augusta Harambašića drago je što su imali čast upoznati se s ova dva prijatelja koja su ih naučila da su slijepe i slabovidne osobe zapravo ljudi s istim nadama, željama i potrebama. Njihova volja i entuzijazam nešto su o čemu će se još dugo pričati po hodnicima Harambašićeve škole.

Josipa Kalac

 

Povezane vijesti