Udruge OSI u užem izboru za bogatu nagradu Zaklade Erste

ERSTE nagradu mogli bi dobiti Sedmi međunarodni festival slijepih i slabovidnih, udruga Civitas Zagreb, Festival jednakih mogućnosti Društva tjelesnih invalida, 'Stjecanjem novih vještina do boljih društvenih mogućnosti' organizacije Bubamara, 'I mi možemo čuvati okoliš' udruge osoba s invaliditetom Prijatelj...

U konkurenciji 2000 projekata iz 13 zemalja regije Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe, jedanaest organizacija iz Hrvatske natječe se za Nagradu Zaklade ERSTE za društvenu integraciju 2013. te se zajedno sa 130 organizacija bore se za ukupan nagradni fond od 610.000 eura.

Riječ je o inovativnim i održivim projektima koji konkretnim rezultatima doprinose društvenoj integraciji marginaliziranih skupina, kao što su etničke manjine, osobe sa invaliditetom ili mentalnim poteškoćama, pripadnici LGBT populacije, djeca, stariji, žene, beskućnici, siromašni i druge društvene skupine koje traže ravnopravnije mjesto u društvu.

U užem izboru za Nagradu nalaze se sljedeći projekti iz Hrvatske: Sedmi međunarodni festival slijepih i slabovidnih Dramskog studija slijepih i slabovidnih Novi život, Civitas – znanstvenici i mediji protiv nasilja organizacije Civitas, Festival jednakih mogućnosti Društva tjelesnih invalida, Stjecanjem novih vještina do boljih društvenih mogućnosti organizacije Bubamara, I mi možemo čuvati okoliš udruge osoba s invaliditetom Prijatelj, ESCO – edukacija za društvenu suradnju Autonomnog centra ACT, Tić-evi ambasadori Dječjeg doma Tić, Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida Strukovne udruge za promicanje dobrobiti djece Portić, Le Zbor Prostora rodne i medijske kulture K-zona, Zeleno zlato Društva za socijalnu ekologiju Zeleno zlato i Pomoć pri povratku i reintegraciji povratnika Srpskog demokratskog foruma.

"S velikim zadovoljstvom pratimo kako se Nagrada Zaklade ERSTE za društvenu integraciju razvija tijekom godina, od prvog ciklusa pokrenutog 2007. Uključuje se sve više zemalja i sve veći broj projekata neprofitnih organizacija”, izjavio je Dejan Petrović, voditelj projekta Nagrade za društvenu integraciju Zaklade ERSTE. "Motom Što biste Vi promijenili? pozivamo svakog pojedinca na angažman kako bismo ostvarili promjene za opću dobrobit društva i smatramo da civilni sektor ovdje ima važnu ulogu. Sa zabrinutošću pratimo pojave govora mržnje i diskriminacije prema manjinskim grupama i rastuće siromaštvo, koje su uočljive u društvima koja se već dugo nalaze u periodu tranzicije, bez jasne perspektive. Naša podrška se ne odnosi samo na dodjelu novčanih nagrada, već stvaramo partnerski odnos sa svim organizacijama koje se nađu u užem izboru, podržavajući ih u izgradnji vlastitih kapaciteta i postizanju održivosti”, istaknuo je Petrović.

Pored nagradnog fonda u ukupnom iznosu od 610.000 eura koji će među sobom podijeliti 33 pobjedničke organizacije, sve organizacije koje su ušle u uži izbor postat će članice mreže nevladinih organizacija Zaklade ERSTE, gdje će razmjenjivati znanja i iskustva i ojačati vlastite kapacitete na području odnosa s javnošću, prikupljanja novčanih sredstava, društvenog poduzetništva, kao i mnoge druge.

Nagrade će biti uručene na svečanosti u Beču 27. lipnja.