KBC Zagreb: Otvoren novi laboratorij s inovativnim postupcima za izvantjelesnu oplodnju

Ministar zdravlja Siniša Varga odbio je komentirati najave iz HDZ-a da će onemogućiti zamrzavanje zametaka ako na parlamentarnim izborima pobijedi desna koalicija

 

U Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb (bolnica u Petrovoj) u četvrtak je otvoren laboratorij za izvantjelesnu oplodnju (IVF), vrijedan 1,4 milijuna kuna, opremljen za nove postupke genetske dijagnostike koja se do sada mogla dobiti samo u inozemnim klinikama.

Novi IVF laboratorij u Petrovoj vrhunski je opremljen i na europskoj je razini, primat će pacijente iz Hrvatske i inozemstva, a uz ostale postupke IVF-a, omogućit će i parovima s genetskom bolešću da dobiju zdravu djecu.

To dosad nije bilo moguće u Hrvatskoj, pa su parovi odlazili u Ljubljanu i Bruxelles, rekao je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Hrvoje Vrčić na otvorenju laboratorija, koji ima kapacitet od 1500 IVF postupaka godišnje.

U Hrvatskoj se danas oko 70 posto svih uzroka neplodnosti liječi IVF-om ili srodnim metodama, a u novom laboratoriju neplodnost će se liječiti individualizirano, u skladu sa željama pacijenata, istaknuo je Vrčić. Svaka pacijentica pri punkciji jajnika dobit će anesteziju, a postupak je potpuno bezbolan uz najveću sigurnost.

U Petrovoj su pokrenuli i postupak za dobivanje akreditacije za banku stanica, kako parovi koji nemaju spolne ili jajne stanice, ne bi morali više putovati u inozemstvo. Već ove godine očekuju akreditaciju i za banke jajnih stanica i spermija, koje će omogućiti legalan način njihova pohranjivanja, s obzirom da svako dijete u Hrvatskoj ima pravo znati tko su mu biološki roditelji.

Otvaranju laboratorija bio je nazočan i ministar zdravlja Siniša Varga (SDP) koji je, na pitanje novinara, odbio komentirati najave iz HDZ-a da će onemogućiti zamrzavanje zametaka, ako na parlamentarnim izborima pobijedi desna koalicija.

"To ne mogu komentirati s obzirom da ćemo mi obnašati vlast iduće četiri godine, a vezano za medicinski potpomognutu oplodnju napravit ćemo što više možemo za povećanje nataliteta naših građana i pomoć parovima koji su neplodni. Liječimo neplodnost kao bolest i na to svaka žena mora imati pravo", rekao je Varga.

Po sadašnjem zakonu, višak zametaka se može zamrznuti, broj im nije ograničen, ali rok je definiran na najviše pet godina.

Hina

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL