Pogled iz kolica Ante Raosa: Osobe s invaliditetom za državu su neki jadnici koji se moraju zadovoljiti mrvicama sa stola

Vlastodršci, razmislite o reformi socijalnog sustava koji je ogroman teret razvoju gospodarstva i prava na odgovorno izvršavanja vlastitih obaveza


 

 

Utakmica još nije završena, trenutačno se igraju produžeci. Sportskim žargonom rečeno, traje borba za vlast u hrvatskoj političkoj areni. Zbrajaju se i oduzimaju mandati, ovaj kupuje onoga, onaj ovoga a ti narode pati. Nasukani brod nikako da se pokrene i krene nekim mirnijim vodama.

Razni komentatori i tzv. analitičari, koji svoji domišljatim laprdanjem zbunjuju naciju, zaključuju kako je SDP izgubio izbore a HDZ ih nije dobio. MOST, kao jedini istinski pobjednik na kraju će ispasti kao najveći gubitnik. Zašto? Stranka ili platforma, kako oni sebe nazivaju, skupljena zbrda-zdola, nema infrastrukturu za promjene, što je dovodi u poziciju da ne može odraditi reforme koje zagovara. Bojim se da sada sami sebe pitaju "a što ćemo sada?“. Ipak, ovdje neću govoriti o postizbornim sporazumima ili koalicijama, samo se želim osvrnuti na promjene koje se najavljuju.

Svjedoci smo prijedloga reformi u sedam točaka i to: reforma javne uprave i lokalne samouprave, monetarna politika, gospodarstvo, poljoprivreda, investicije, mirovine, plaće. Ako gledamo predloženi program reformi svi oni koji znaju zakonodavstvo RH morali bi znati kako reforma javne i lokalne samouprave traži dvotrećinsku većinu u parlamentu, što nitko ne može očekivati u ovim uvjetima. Monetarnu politiku treba rješavati pametno i postepeno da nam se pokusi na brzinu ne bi obili o glavu. Reforma gospodarstva svodi se na smanjenje poreznog opterećenja što je svakako dobro, ali odakle onda vraćati dugove ili investirati u izgradnju infrastrukture. Možda pretjerujemo u očekivanju sredstava iz EU Fondova gdje smo do sada, pokazalo se, totalno zakazali. Reforma poljoprivrede ključ je uspjeha jer, ako gledamo od Metkovića do Karlovca, više od 70 posto obradivog zemljišta zaraslo je u korov i draču, a sve se to može zasaditi raznim poljoprivrednim kulturama ako nam je stalo, ako znamo kako ćemo. O potencijalima Slavonijie neću niti govoriti. Dovoljno je prilagoditi zakonodavstvo, ukloniti korupciju i mito i otvoriti vrata investicijama da učine svoje. Mirovinski sustav je potrebno reformirati, ali na način da se omogući umirovljenicima da rade i da plaćaju i poreze i prireze kao i zdravstveno osiguranje, usto da im se to računa kao ulaganje u vlastitu budućnost. U Hrvatskoj je nerealan broj umirovljenika koji su umirovljeni po sili zakona i to je jedan od velikih tereta čijim rješenjem bi se olakšalo i omogućilo razvijanje gospodarstva. Treba početi istinski organizirati zajednicu koja je dostupna svakom pojedincu. Mene brine to što nitko ne govori o ključnoj reformi, reformi socijalne politike.

Svjedoci smo postizbornih dogovaranja, ali nitko ni spomena o osobama s invaliditetom osim jedne stranke koja je program napisala u 'pet do dvanaest', ali nažalost nije prošla izborni prag. Najveće opterećenje gospodarstvu, ali i društvu općenito, loše je posloženi socijalni sustav koji nema niti minimum humanosti. Osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju, oboljeli od malignih bolesti, beskućnici, nezaposleni, blokirani... svi su oni prepušteni sami sebi i svojoj obitelji. Razmišljanja koja idu u pravcu "to su tamo neki jadnici koji se trebaju zadovoljiti s onim što im država daje" nisu samo pogrešna, već krše sve norme i međunarodnog i domaćeg prava. Nisam od onih koji će se pozivati na prava, više sam zagovornik obaveza i odgovornosti, ali kako biti odgovoran, kako odgovorno izvršavati obaveze ako zajednica nije osigurala svakome pojedincu iste uvjete. Mi se konstantno pozivamo na neka manjinska prava, pravo na pobačaj, na prava istospolnih zajednica, ali nitko ne govori na pravo odgovornog izvršavanja vlastitih obaveza, nitko ne govori o obavezi zajednice da poštuje svakog pojedinca bez obzira na njegove intelektualne ili fizičke izazove.

Svaka životna priča je priča za sebe, ali je i sadržaj koji uvijek daje neke nove vrijednosti.

Stoga, gospodo, razmislite o reformi socijalnog sustava koji je ogroman teret razvoju gospodarstva i prava na odgovorno izvršavanja vlastitih obaveza. Svatko tko se želi ozbiljno baviti politikom morao bi znati kako nije pametno postavljati pitanja na koja ne znaš odgovor, niti zagovarati ideje za koje nemaš rješenje. Zato moj iskreni savjet novoimenovanoj političkoj eliti: nije važno tko će biti mandatar ili ministar, važno je da zna s kim, kako i kada odraditi posao, a ne da se pita "uh, a što ćemo sada“.

Piše: Ante Raos

 

Povezane vijesti