OSIce: Savez udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

"Udruge, osnivači saveza, stalno upozoravaju na sve točke u kojima je sustav zakazao a zbog kojih su i bili primorani na osnivanje kako bi osigurali minimalne osnovne usluge na svom području", kaže Vesela Bakotić

 

Odluka o osnivanju Hrvatskog savez udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce posljedica je dugogodišnjeg nezadovoljstva (ne)djelovanjem države i općom sustavnom, zakonodavnom i društvenom nebrigom za ovu marginaliziranu kategoriju društva, ali i kao posljedica jednako toliko dugog i jakog nezadovoljstva radom trenutno raspoloživih saveza udruga koji bi se trebali skrbiti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Osnivači saveza su Udruga Baranjski leptirići (Beli Manastir), Udruga Korak dalje (Daruvar), Udruga Anđeli (podružnica Zagreb) Udruga Kolibrići (Zagreb), UOSI SMŽ (Petrinja), UOSI Prijatelj (Metković) i Udruga Mogu (Split).

Osnivačka skupština saveza održana je u Maloj gorici pokraj Siska, sjedište saveza i predsjednik Držislav Šušak nalaze se u Belom Manastiru, a izvršna direktorica Vesela Bakotić radi iz Splita. Predsjednik i izvršna direktorica ujedno su i osobe ovlaštene za zastupanje saveza i 800 obitelji krajnjih korisnika saveza.

"Udruge osnivači saveza, kao i pojedinci koji u istima djeluju od svojih početaka, stalno upozoravaju na sve točke u kojima je sustav zakazao a zbog kojih su i bili primorani na osnivanje kako bi osigurali minimalne osnovne usluge na svom području", kaže Vesela Bakotić. "Iako mi kao osnivači saveza u svojim organizacijama stalno djelujemo, pružajući usluge koje je država dužna pružati, trud koji ulažemo nije nas ugušio do te mjere da zaboravimo čije su ustavne dužnosti osigurati zdravstvenu, pravnu, odgojno obrazovnu i društvenu jednakost osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.

Osim umrežavanja u svrhu pomoći udrugama, jačanja njihova rada, pomoći pojedincima u ostvarivanju prava, zajedničkih priprema i apliciranja na projekte, dijeljenja i razmjenjivanja znanja, iskustava, organiziranja tribina i edukacija, savez za jedan od osnovnih ciljeva ima apeliranje, zagovaranje i traženje kvalitetnih, dugoročnih i održivih zakonodavnih okvira u djelu skrbi za ovu populaciju i konačno uspostavljanje decentraliziranog i količinski dovoljnog modela sustavne skrbi za ovu najosjetljiviju populaciju društva. Mi jednostavno smatramo da država i njezini aparati ne čine dovoljno, ne rade dobro i stalno griješe prema Ustavu RH.

Naš savez, osim navedenog, svojim radom i djelovanjem želi prokazati čemu savezi moraju služiti. Savezi su dužni zastupati svoje korisnike i njihovo dobro a ne stajati na stranu onima koji našu populaciju guraju u sve dublji ekonomski i društveni jaz (čast iznimkama). Savezu se mogu priključiti sve one udruge koje su spremne zagovarati racionalizaciju organizacija civilnog društva, uređivanje zakonodavnih okvira te njegovati i promovirati prave društvene vrijednosti gledajući samo u smjeru dobrobiti krajnjeg korisnika", zaključuje Vesela Bakotić.

Sve zainteresirane udruge i pojedinci za više informaciju mogu se javiti na mail saveza hsu.osice@gmail.com.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti