Slatkiš budućnosti: Čokolada će biti zdrava, nekalorična i dobra za srce, ali užasno neukusna

Zvuči nevjerojatno, ali čokolada će se uskoro prodavati u kapsulama, bez kalorija i masnoće zbog kojih se nalazi na popisu nezdrave hrane

 

Uskoro će doći do novog načina konzumiranja čokolade koja će postati zdrava, nekalorična i dobra za srce, ali neće više biti zabavno jesti ju jer će se proizvoditi u obliku tableta, pišu britanski mediji.

Ekstrakt kakaa, flavanol, po brojnim znanstvenim istraživanjima poboljšava cirkulaciju i pomaže zdravlju srca. Stoga dio proizvođača slatkiša želi upotpuniti proizvodnju dodacima prehrani koji uključuju flavanole.

Tablete su već odobrile europske zdravstvene vlasti koje su kazale da one mogu pomoći u očuvanju zdravlja srca.

Tvrtka Cellebaut, koja čokoladom opskrbljuje sladolede Magnum, kazala je da će se udružiti s francuskim proizvođačem dodataka prehrani Naturexom kako bi proizveli i prodavali ekstrakt flavanola.

Prije njih slično je učinio Mars koji sada razmišlja o europskoj prodaji kapsula i prašaka flavanola nakon što od 2010. u SAD-u prodaju takve dodatke pod imenom CocoaVia. 

Neke kompanije proizvodnja kapsula ne zanima, među njima su Lindt i Nestle.

"Sav znanstveni posao je učinjen, dakle stavljanje na tržište trebalo bi ići brzo", rekao je Olivier Rigaud  iz francuskog Naturexa. "Nema potrebe za dodatnim znanstvenim istraživanjima ili kliničkim studijama".

Da bi dobili potrebnih 200 miligrama flavanola ljudi danas moraju pojesti dvije štangice crne čokolade, što znači da konzumiraju oko 350 kalorija i 20 grama masnoća. Ako bi se radilo o mliječnoj čokoladi, morali bi pojesti četiri štangice što bi značilo 900 kalorija i 50 grama masnoća.

 Tablete bi omogućile veću količinu flavanola bez dodatnih kalorija i masnoća zbog kojih se čokolada nalazi na popisu nezdrave hrane.

Hina