Anka Slonjšak: Žene s invaliditetom, recite NE nasilju i prijavite zlostavljače

"Posebno su izraženi stereotipi i tradicionalno shvaćanje žena vezano uz seksualno nasilje", piše uz ostalo pravobraniteljica za OSI

 

U Registru osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na dan 17. rujna 2015., zabilježeni su podaci prema kojima je 58 žena s invaliditetom izloženo određenom obliku nasilja. Ta izuzetno mala brojka pokazuje da većina žena s invaliditetom ostaje živjeti u nasilju. Invaliditet žena je dodatna otegotna okolnost neprijavljivanja nasilja, pogotovo ako se radi o obiteljskom nasilju. Žrtve s invaliditetom nisu u dovoljnoj mjeri osnažene i nemaju osjećaj sigurnosti da bi prijavile nasilje. Posebno su izraženi stereotipi i tradicionalno shvaćanje žena vezano uz seksualno nasilje.

Mogući razlozi crne brojke nasilja nad ženama s invaliditetom su ekonomska ovisnost o nasilniku, kao i ovisnost o njezi i drugim vrstama podrške. To je posebice izraženo u hrvatskom društvu koje ženama s invaliditetom kroz sustav potpora na osnovi invaliditeta ne omogućava da budu samostalne i vode neovisan život. UN-ov Odbor za prava osoba s invaliditetom posebno je upozorio na nasilje nad ženama u obiteljima i ustanovama, posebno psihijatrijskim ustanovama.

Ono što znatno otežava položaj žena s invaliditetom u odnosu na druge žene koje su izložene nasilju je slaba mogućnost pronalaženja adekvatnih oblika neovisnog života koji bi bili alternativa životu u nasilju i ovisnosti o pomoći nasilnika zbog izostanka sveobuhvatne podrške za neovisno življenje, pristupačnog stambenog prostora ili skloništa, osobne asistencije i drugih programa utemeljenih na podršci u zajednici koji bi rasteretili obitelji osoba s invaliditetom. Skloništa je premalo i ne mogu zadovoljiti postojeće potrebe, a naročito nedostaje onih prilagođenih osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Zbog toga je preporuka Odbora da se usluge koje se pružaju ženama žrtvama nasilja učine pristupačne i ženama s invaliditetom kako bi se one u većem broju odlučile na prijavljivanje nasilja i traženje zaštite.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama poziva žene s invaliditetom da kažu NE nasilju i prijave počinitelje. Samo prijavljivanjem nasilja stvaraju se mogućnosti da se brojni mehanizmi zaštite koji postoje u zakonodavstvu testiraju i provedu u praksi.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za OSI

 

Povezane vijesti