SLID: Socijalna i radna integracija osoba s invaliditetom u Splitu i Metkoviću

Projektni partneri će posjetiti i Udrugu osoba s invaliditetom "Prijatelj“ u Metkoviću gdje su osobe s invaliditetom samostalno pronašle svoje mjesto i u društvu i na tržištu, izrađujući i uspješno prodavajući svijeće i suvenire

Predstavnici projekta SLID (Socijalna i radna integracija osoba s invaliditetom) koji se provodi u pet zemalja (Italija, Albanija, Crna Gora, BiH i Hrvatska) dolaze u studijski posjet Splitu i Metkoviću.
Domaćini studijskog posjeta su hrvatski partneri na projektu: Splitsko-dalmatinska županija, DES Ustanova za zapošljavanje rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, koja je ujedno i organizator studijskog posjeta, te MUOSID (Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije).
Domaćini će svoje goste i partnere upoznati s primjerima dobre prakse u radu s osobama s invaliditetom u Dalmaciji, kao mogućim poticajima ili novim idejama za njihove sredine.
Projekt SLID financira EU preko programa IPA – Jadranska prekogranična suradnja jer je jamčenje jednakih mogućnosti svima jedan je od osnovnih principa politike EU. Integracija osoba s invaliditetom preduvjet je za izjednačavanje mogućnosti. Integracija ima različite vidove (edukacija, rehabilitacija, smještaj, itd.), a od važnijih su osposobljavanje i zapošljavanje. Upravo iz tog razloga, projektni partneri će posjetiti Hrvatski zavod za zapošljavanje gdje će im se prezentirati mjere za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Suradnja HZZ-a s Ustanovom DES će se prezentirati primjerom provedbe DES-ovog modela radnog osposobljavanja koji se testira upravo projektom SLID i to putem kulinarske i tekstilne radionice s ukupno 21 korisnikom.
Projektni partneri će posjetiti i Udrugu osoba s invaliditetom „Prijatelj“ u Metkoviću gdje su osobe s invaliditetom samostalno pronašle svoje mjesto i u društvu i na tržištu izrađujući i uspješno prodavajući svijeće i suvenire, Studijski posjet 40-tak sudionika Projekta SLID održavat će se u periodu od 04.- 06. lipnja 2013.

Izvor: muosid.hr