Baranjski leptirići: Čokolada za Severinu i Igora upakirana u sramotu

"Zvečevo pokazuje senzibilitet za one koji se kupaju u novcu, ali za djecu s teškoćama u razvoju razumijevanja nema", ogorčen je Držislav Šušak, predsjednik udruge Baranjski leptirići

 

Tvornica slatkiša Zvečevo našla se na meti žestokih kritika nakon što su Severini i Igoru Kojiću poklonili 600 čokolada s posebnim omotima na kojima su bila ispisana njihova imena, a koje su oni onda podijelili gostima na vjenčanju.

Predsjednik Udruge roditelja djece s posebnim potrebama "Baranjski leptirići"Držislav Šušak na svom je Facebooku napisao bijesni status u kojem proziva Zvečevo, koje se, kako kaže, godinama oglušuje na njhovu molbu za donacijom. 

"Čitam kako je Zvečevo poklonilo Severini i Igoru 600 posebno napravljenih čokolada Braco i Seka s nazivom Severina i Igor.

Već nekoliko godina pišemo Zvečevu, a i svim ostalim tvrtkama, da doniraju slatke proizvode da bi za djecu članove Udruge Baranjski leptirići osigurali poklone da se i oni razvesele za božićne blagdane. 

Za to nema razumijevanja, ali za one koji se kupaju u novcu imaju razumijevanja. Naravno, Severina je dobra reklama, a naša djeca su nebitna.

Gadi mi se ovo društvo koje smo stvorili.

Kada djeca nisu dobila pomoćnika u nastavi, kada nemaju fizioterapeuta, logopeda, defektologa o tome ne pišu svi mediji, ali o vjenčanju su puni mediji...

Sramota...

I nismo ni zaslužili ništa bolje nego da cijeli ovaj planet ode u pi*** materinu i da sve počne iz početka", napisao je Šušak.

Ovaj post, koji je podijeljen na Facebook stranici Zvečeva, skupio je preko 30 tisuća lajkova i velik broj komentara u kojima građani poručuju Zvečevu kako ih može biti sram.

Iz Zvečeva se još nitko nije oglasio, no njihov Facebook, koji inače nije pretjerano aktivan, zatrpan je porukama u kojima građani pozivaju na bojkot slatkiša iz njihove radionice.

Na Facebooku je čak otvorena i stranica pod nazivom 'Ne kupujem Zvečevo čokolade - Zbog Severine'.

Nakon što je njegov status privukao veliku pozornost, Držislav Šušak je na svom Facebooku napisao još jedan, u kojem poručuje kako je to još samo jedan dokaz koliko su djeca s teškoćama u razvoju 'marginalna tema'.

"Pozornost koju je tekst o čokoladi, Severini, Igoru i djeci s teškoćama privukao, samo je još jedan od dokaza i dodatna potvrda koliko smo mi marginalna tema. 

Jer, da u tom pisanju nisam spomenuo Igora i Severinu, jednostavne riječi kao dijete s teškoćama, rehabilitacija ili trebamo važnost nitko ne bi primijetio niti bi se isti tekst toliko puta podijelio i završio praktički na naslovnicama. U svemu ovome, Igor, Severina i Zvečevo za nas su marginalni i samo simbolika onome što smo s ovim pokušali reći. 

Naime, toliko smo tekstova i statusa napisali, toliko puta apelirali na javnost, pa evo i nedavno s pokušajem akcije s kojom bi osvijestili javnost da riječ „retardirani“ prestanu koristiti kao uvredljivi pridjev, no dok se netko kao Severina u tome nije spomenuo, svijet nas je ignorirao. 

Društvo smo iznimno poremećenih vrijednosti. Pažnja se, baš kao i ove čokolade, poklanjaju onima koji imaju sve i pažnjom dobijaju dodatne milijune. Najslabiji nikada ne dobijaju ni poklone ni pažnju, najslabiji jesu i ostaju neprimjetni. Nama zaista nije poanta toga jeli to Zvečevo i Severina ili Obama i Snickers, naša poanta je skrenuti pažnju na to koliko se zaista važnih životnih aspekata zanemaruje dok se paralelno slavi i veliča žutilo, senzacionalizam i slava. 

Nakon kraja ove farse, baš se nitko neće sjećati tamo neke djece s teškoćama u ovoj priči i to je ono što želimo promijeniti. Iz ove priče moramo naučiti koliko je važno vidjeti djecu s teškoćama i poklanjati im nešto svaki dan. Za nas je čokolada svako priznavanje u društvu, svaki osmijeh i pružena ruka koju nam uputite, svaka slomljena predrasuda i svaki put kada se kraj ostatka ljudi osjetimo jednaki.

Predsjednik udruge Baranjski leptirići i Predsjednik Hrvatskog saveza udruga OSIce Držislav Šušak".

Izvor: rtl.hr