Ulje konoplje: Može li 'zabranjeni lijek' pomoći oboljelima od multiple skleroze

U SAD-u se obavljaju tajni pokusi sa zabranjenim narkoticima na teško oboljelim pacijentima, uz ostale i na oboljelima od multiple skleroze kojima je ulje konoplje ublažilo tegobe uzrokovane povišenim tonusom mišića

Vijest da se u laboratorijima Sjedinjenih Američkih Država već nekoliko godina provode tajni pokusi na ljudima koji su oboljeli od različitih, uglavnom težih, bolesti, iznenadila je samo one neupućene. Pokusi su skriveni od javnosti iz prostog razloga što su 'lijekovi' zakonom zabranjeni. Ukratko, oboljeli od karcinoma, težih psihičkih poremećaja ili multiple skleroze podvrgnuti su terapijama koje se sastoje od psihodeličnih gliva, LSD-a ili marihuane (ulje konoplje i ekstrakti THC-a). Ono što je nama posebno interesantno jest podatak da se THC pokazao učinkovit u svrhu ublažavanja neuropatske boli i spastičnosti u oboljelih od multiple skleroze.

U Hrvatskoj je rasprava o učinkovitosti ulja konoplje u liječenju najtežih bolesti dobila na zamahu nakon gostovanja najpoznatijeg svjestskog zagovornika ovog 'zabranjenog lijeka' u Zagrebu, Ricka Simpsona (naslovna fotografija). 

Ubojica kancerogenih stanica

Cannabis je rod biljaka iz porodice konoplji. Konoplja je jedna od prvih biljaka na svijetu koju je čovjek počeo koristiti i za druge potrebe, osim za prehranu. U Kini je korištena još prije najmanje 10.000 godina. Ovisno o namjeni, razlikuju se psihoaktivne odnosno medicinske konoplje sa sadržajem THC-a većim od 0,2% u biljci i industrijske (korisne) odnosno ukrasne konoplje kod kojih je sadržaj THC-a ispod 0,2%, stoga se koristi za proizvodnju više od tisuću proizvoda, najčešće prehrambeni, kozmetički, tekstilni, energetski i medicinski.  Tetrahidrokanabinol poznat kao THC glavna je psihoaktivna tvar pronađena u biljci Cannabis.

Industrijska konoplja sa niskim sadržajem smole i THC tvari nije ljekovita, dok prirodna konoplja ima ljekovita svojstva upravo zahvaljujući visokom sadržaju smole i THC tvari (vrhovi ženskih biljaka konoplje sadrže 20 do 30% THC-a). Industrijska THC tvar dobivena kemijskim putem ne pokazuje ljekovita svojstva kao prirodna.

THC tvar dobivena iz ženske vrste Indijske konoplje (lat. Cannabis indica) tradicionalan je narodni lijek za oko 600 bolesti. Znanstvene studije i osobno iskustvo Rick Simpsona koji je izliječio rak kože navode da se pomoću ulja cvjetova vrhova i listova ženske biljke konoplje može u potpunosti izliječiti rak kože kao i druge vrste tumora. Naime, znanstveno je dokazano da THC tvar prisutna u navedenom ulju konoplje ubije kancerogene stanice.

Postoje dvije vrste potpuno različitog ulja konoplje - jedno je legalno koje se radi od sjemenja konoplje, ne sadrži psihoaktivne elemente i zdrav je dodatak prehrani. Ovo ulje od prešanih sjemenki biljke Cannabis sativa proglašeno je savršenom hranom zbog uravnotežene koncentracije omega masnih kiselina. Sjeme konoplje sadrži jedan od najvećih izvora proteina u prirodi. Konoplja sadrži masne kiseline koje potpuno čiste tijelo od kolesterola, a te masne kiseline ne nalaze se više nigdje u prirodi.

(Ne)legalni pokusi

Drugo ulje koje ima ljekovita svojstva proizvodi se od smole tj. kristala cvatučih vrhova psihoaktivnih vrsta konoplje i potpuno je drugačijeg sastava od ulja dobivenog iz sjemenja konoplje. Mnoge studije uključuju medicinske mogućnosti THC-a u liječenju raka i AIDS-a, a pokazao se korisnim i kod oboljelih od glaukoma gdje snižava očni tlak, a kako smo već naveli, pozitivni su učinci kod oboljelih od multiple skleroze. Istraživanja sa sintetičkim THC-om kod pacijenata oboljelih od Tourettova sindroma pokazuju da bi THC mogao u velikoj mjeri pomoći u smanjenju živčanih tikova. U in-vitro eksperimentima s THC-om izuzetno visokim koncentracijama pokazalo se da uzrokuje inhibiciju određenih formacija koje uzrokuju Alzheimer, i to bolje od  trenutačno odobrenih lijekova. Studija iz 1991. godine dokazala je kako se dizritmički poremećaji EEG smanjuju konzumiranjem cannabisa. Dokaz potencijalnom tretmanu protiv raka je studija koja pokazuje smanjenje tumora kod miševa. Cannabis se preko medicinskog recepta koristi kod odraslih i maloljetnih pacijenata s poremećajem ADD (poremećaj smanjene pažnje) i ADHD-a (razvojni poremećaj s izraženim simptomima nepažnje i/ili hiperaktivnosti) zbog svog opuštajućeg i umirujućeg efekta.
Kako se slobodnom proizvodnjom konoplje ne bi uništila suvremena industrija (industrija plastike od nafte i toksičnih otpadaka koji izazivaju rak) Konvencijom Ujedinjenih naroda o narkoticima 1961. godine konoplja je proglašena narkotikom opasnim po zdravlje poput drugih narkotika kao što je heroin. Interesantno s obzirom da u svijetu godišnje umire oko 5 milijuna ljudi od posljedica bolesti povezanih s pušenjem, a cigarete nisu zabranjene.

Lijekovi za koje "oni" ne žele da znate 

FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) donijela je "zakon“ da ne postoji i nikada neće postojati prirodni lijek koji može izliječiti, spriječiti ili liječiti bolest. Kada bi prirodni lijek to mogao postići, morao bi biti klasificiran kao "lijek“, a kada bi bio klasificiran kao lijek morao bi proći kroz ispitivanje vrijedno 800 milijuna dolara koje FDA zahtijeva da bi mogla dati odobrenje za svaki novi lijek. To se ne može učiniti. Zbog čega?
Zato što se prirodni pripravak ne može patentirati, a uz to i zato što ne postoji tvrtka koja može potrošiti 800 milijuna dolara da bi dobila odobrenje za prirodni pripravak kao novi lijek, jer nakon toga neće moći dobiti patent za taj "novi lijek“, a zbog toga ne može vratiti uložen novac i k tome zaraditi još deset puta više. FDA tvrdi da samo sintetički lijek može izliječiti ili spriječiti bolest i apsolutno ništa drugo. (Izvor Kevin Trudeau – Prirodni lijekovi za koje "oni“ ne žele da vi znate)
PišeBožica Ravlić