Grad Zagreb: Gradonačelnik Bandić potpisao Globalnu povelju o demenciji

Godišnje se u Hrvatskoj pojavljuje, kako se procjenjuje, oko 3000 novih bolesnika s demencijom koju u oko 70 posto slučajeva uzrokuje Alzheimerova bolest

 

U Hrvatskoj je demencijom zahvaćeno 86.000 ljudi, a u 90 posto slučajeva žive u krugu obitelji koja o njima skrbi bez odgovarajuće društvene potpore, upozoreno je u ponedjeljak na otvorenju dvodnevne edukativne konferencije o Alzheimerovoj bolesti - EDUKAL 2015, koja je okupila više od 200 stručnjaka uključenih u skrb o oboljelima.

Godišnje se u Hrvatskoj pojavljuje, kako se procjenjuje, oko 3000 novih bolesnika s demencijom koju u oko 70 posto slučajeva uzrokuje Alzheimerova bolest. Istodobno, o oboljelima se brine oko 250.000 njihovih obiteljskih skrbnika koji vape za boljom društvenom pomoći, istaknuto je na skupu organiziranom sa ciljem uspostave zajedništva u borbi protiv Alzheimerove bolesti i demencije, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom stoljeća.   

Edukativna konferencija okupila je liječnike, socijalne radnike i psihologe, medicinske sestre, profesionalne njegovatelje i obiteljske skrbnike, te donositelje javnozdravstvenih politika koji će  raspravljati o potrebnim strategijama za što ranije dijagnosticiranje neurodegenerativnih bolesti i uključivanje oboljelih u odgovarajuće liječenje i skrb.

U tu svrhu, kako je istaknuto, potrebno je bolje osposobljavanje primarne zdravstvene zaštite za prepoznavanje demencije, socijalnih radnika i psihologa za uviđanje problema s kojima se suočavaju oboljeli i njihove obitelji, te zaposlenih u domovima za starije i nemoćne da bolje shvate promjene kroz koje prolaze oboljeli i omoguće im maksimalnu kvalitetu života.

Predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica istaknuo je da je u Zagrebu otvoreno prvih 13 kreveta za smještaj oboljelih od demencije u Domu za starije na Medveščaku. To je početak, rekao je i dodao kako se teži tome da svaki dom za starije ima dio kreveta namijenjen oboljelima od demencije i profesionalce educirane za njegu tih osoba.

Posebno je upozorio na potrebu boljeg dijagnosticiranja s obzirom da više od pola slučajeva demencije u Hrvatskoj ostaje nedijagnosticirano ili se dijagnosticira nedovoljno precizno.

U lipnju je u Psihijatrijskoj biolnici Sveti Ivan u Zagrebu otvorena prva hrvatska dnevna bolnica namijenjena oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije, te njihovim obiteljima i nejgovateljima.  

Na početku konferencije gradonačelnik Zagreba Milan Bandić potpisao je Globalnu povelju o demenciji i poručio da se  Grad Zagreb obvezuje usavršiti svoje javnozdravstvene politike u smjeru "demenciji prijateljske zajednice".

Zagreb će poduzeti sve potrebne korake kako bi oboljeli sugrađani "imali dostupnu odgovarajuću njegu, lijekove i učinkovit način liječenja, sve potrebne informacije i pristup procjeni memorije, kako bi se provjerila sumnja u demenciju".

Demencija je u Hrvatskoj druga najčešća mentalna bolest kod osoba iznad 65 godina i smatra se jednim od glavnih javnozdravstvenih problema.

Hina

Foto: Facebook profil Milana Bandića