Moje pravo na igru i sport: Škola plivanja za djecu s teškoćama u razvoju

"Želimo im pružiti priliku da rastu i razvijaju se kroz igru, sport i kreativno-razvojne programe koji će im omogućiti da se izraze kao cjelovite osobe, da se igraju, razvijaju i uživaju u bezbrižnom djetinjstvu", poručuju iz Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce

 

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce obaviještvava roditelje ili skrbnike djece s teškoćama u razvoju o upisu na sportsko-rekreacijski program 'Moje pravo na igru i sport' za djecu s teškoćama u razvoju na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Projekt financira Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske.

Program će se održavati na bazenu u Utrinama (Novi Zagreb) i u dvorani Albaharijeva 2 (Mjesna samouprava Knežija). Program je besplatan za svu djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje. Prijaviti možete djecu sa sljedećim teškoćama u razvoju: autizam (blaži i srednji), Downov sindrom, ADHD/ADD, blaži oblici cerebralne paralize, djeca s invaliditetom tj. u kolicima. Roditelji ili skrbnici djece s teškoćama u razvoju te braća/sestre će moći sudjelovati na predavanjima, radionicama, edukaciji i u grupama podrške i/ili kao pomoćnici u sportskim programima i aktivnostima za djecu s teškoćama u razvoju, ovisno o interesima i željama.
"Svrha projekta je omogućiti djeci s teškoćama u razvoju jednaku priliku za razvoj vlastitih psiho-fizičkih i razvojno-kreativnih potencijala kao i ostaloj djeci, no koja im je često uskraćena ili nedostupna", kažu iz Centra Sunce.

"Želimo im pružiti priliku da rastu i razvijaju se kroz igru, sport i kreativno-razvojne programe koji će im omogućiti da se izraze kao cjelovite osobe, da se igraju, razvijaju i uživaju u bezbrižnom djetinjstvu. Naglasak u našim programima je na igri i druženju s vršnjacima i s asistentima-mentorima (volonterima) koji su pozitivni, podržavajući i strpljivi kako bismo kod djece stvorili osjećaj pripadanja grupi, ali i istaknuli vrijednost svakog djeteta ponaosob. Kroz igru i druženje postižemo trenažne učinke koji su predviđeni planom i programom za djecu s teškoćama u razvoju."

Premala zastupljenost motoričkih aktivnosti ili njihovo potpuno odsustvo u odgoju i obrazovanju djece tijekom odrastanja ne može se u kasnijim razvojnim razdobljima nadoknaditi. Utjecaj motoričkih stimulusa na dijete tijekom rasta i sazrijevanja postepeno slabi. Nedovoljan broj motoričkih iskustava i prilika za sudjelovanje u motoričkim aktivnostima može usporiti kako motorički tako i intelektualni razvoj djeteta.

U dobi od 5 do 10 godina (Univerzalna sportska škola) djeca usavršavaju i korigiraju (po potrebi) biotička motorička znanja (to su osnovna znanja potrebna za dobro funkcioniranje u životu; hodanje, trčanje, puzanje, penjanje, provlačenje, kotrljanje i kolutanje, visovi i upori, preskoci i saskoci i dr), ojačaju bazične sposobnosti (snagu, brzinu, izdržljivost, koordinaciju, fleksibilnost, agilnost i dr.) te nauče osnovne elemente iz nekoliko različitih sportova.

U dobi od 10 do 14 godina (Specijalizirana Sportska škola) djeca se više usmjeravaju u onaj sport za koji pokazuju najviše interesa, ali još uvijek se treba jačati bazične motoričke sposobnosti, tj. ojačati čitavo tijelo za buduće napore (kondicijska priprema). Nakon 14. godine se dijete usmjerava u jedan sport u kojem kreće uska specijalizacija (bilo za vrhunski sport, bilo za rekreativno bavljenje onim sportom u kojem dijete najviše uživa). Ove postavke sportske škole pokazale su se u svijetu kao najbolji program i koncept za stvaranje vrhunskih sportaša, ali i za stvaranje aktivnih rekreativca za čitav život, jer se on ponajprije bazira na građenju zdravog, svestranog organizma sportaša/rekreativca spremnog na specijalizaciju nakon 14-e godine i dugovječan ostanak u vrhunskom sportu ili nastavak treniranja u amaterskom i rekreacijskom obliku. Prerana uska specijalizacija često rezultira sagorijevanjem sportaša u dobi od 16, 17 godina, dovodi do niza ozljeda i preranog završavanja sportske karijere. Zbog toga su Univerzalna i specijalizirana sportska škola dobar odgovor na ovu problematiku (Milanović, 'Kondicijska priprema sportaša', Međunarodno znanstveni stručni skup).

Osim toga, ovakav oblik sportske škole od najranije dobi kod djece s teškoćama u razvoju djeluje baš na razvoj i korekciju onih motoričko-funkcionalnih sposobnost koje su najslabije razvijene i stvara jednu osnovnu bazu za zdrav i vitalan život.

Za sve dodatne informacije o projektu, kao i za prijavu djeteta na program, možete kontaktirati na e-mail ivo.anicic@ti-si-sunce.hr ili na broj mobitela 091/7311-397.
Više o programu na stranici www.ti-si-sunce.hr/program/moje-pravo-na-igru-i-sport.

Božica Ravlić