Anka Slonjšak: Kako zdravstveni djelatnici mogu ostvariti primjereni kontakt s osobama s invaliditetom

Ciljevi edukacije u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bili su, među ostalim, i senzibilizacija viših medicinskih sestara za osobe s invaliditetom te pružanje praktičnih informacija kako ostvariti primjereni kontakt s osobama s invaliditetom

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, na Sestrinskom studiju, organizirao je edukaciju polaznika na temu: Kako ostvariti primjereni kontakt s osobama s invaliditetom i osobitosti vezane uz svaku pojedinu vrstu invaliditeta.

Ova edukacija je reakcija sustava, naime Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na kritike koje osoba s invaliditetom upućuju Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, na zdravstvene djelatnike, odnosno njihovo nepoznavanje specifičnosti vezanih uz invaliditet.

Ove godine su u edukaciju bili uključeni i predavači za različite vrste oštećenja. Ciljevi edukacije bili su senzibilizacija polaznika (više medicinske sestre) za osobe s invaliditetom; pružanje praktičnih informacija kako ostvariti primjereni kontakt sa osobama s invaliditetom; pružanje informacija o zdravstvenim osobitostima svake pojedine vrste invaliditeta te pružanje informacija kako osigurati izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom. Na skupu je također nazočila i savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, održala je uvodnu riječ s temom "Uvažavanje specifičnosti osoba s invaliditetom u provođenju zdravstvene zaštite".

Izvor: posi

 

Povezane vijesti