Sara Holjević: Djevojčica s cerebralnom paralizom s Tobii komunikatorom počinje novi život

"Tobii će joj omogućiti da komunicira pogledom. Dovoljno je da pogleda nešto na ekranu i komunikator će to za nju izgovoriti. Već smo joj složili prve komunikacijske stranice tako da pogledom može zvati mamu i tatu, reći svoje ime ili ime svog ljubimca", kaže prof. Miroslav Vrankić

 

Cerebralna paraliza stečena pri porodu ostavila je teške posljedice za Saru Holjević. Malena Sara ne može samostalno sjediti, ne hoda i ne govori, a fizioterapija, defektolog, logoped i terapijsko jahanje njezina su svakodnevica. Prije nekoliko dana njezin život se počeo mijenjati. Dobila je Tobii komunikator, uređaj sličan tabletu namijenjen osobama koje ne mogu govoriti i pruža im mogućnost komunikacije.

"Danas sam bio u Karlovcu kod Sare koja ne može govoriti i dobila je Tobii komunikator", kaže Miroslav Vrankić, profesor na riječkom Tehničkom fakultetu koji je osmislio kolegij 'Asistivna tehnologija' i studente potiče da svojim informatičkim znanjima olakšaju život osobama s invaliditetom.

"Tobii će joj omogućiti da komunicira pogledom. Dovoljno je da pogleda nešto na ekranu i komunikator će to za nju izgovoriti. Već smo joj složili prve komunikacijske stranice tako da pogledom može zvati mamu i tatu, reći svoje ime ili ime svog ljubimca. Nakon sat ili dva igranja i pokušavanja Sara je uspjela 'progovoriti pogledom'. Rekla je mama i tata. Ovo je tek početak. Sara bi trebala na jesen krenuti u školu i sad kreću pripreme. Mama i tata i njezina logopedica će s njom puno raditi kako bi što prije svladala vještinu komuniciranja s Tobii komunikatorom. Naravno, krajnji cilj je da Sara postane što samostalnija u komunikaciji", kaže prof. Vrankić.

Google je profesora Vrankića uvrstio u 100 najvećih pokretača promjena u ovom dijelu Europe. 

Roditelji Snježana i Daniel Holjević neizmjerno su zahvalni na 43.600 kuna koje je karlovački gospodarstvenik Nikola Hanžel platio za Tobii komunikator.

"To je vrsta tableta koji ima svoj program, no taj program se može nadopunjavati, stavljati slike, a funkcionira na principu pogleda. Moramo puno učiti", kaže sretna majka Snježana.

Sara 8. veljače nastavlja i sa skupim terapijama u Krapinskim toplicama: ojačava se njezin trup, radi se na sjedenju i stajanju, no još ne i na hodu. Ne postoji mala pomoć, svaka kuna koju možete izdvojiti dio je Sarina razvoja, stoga odazovite se i učinite koliko možete za djevojčicu koja komunicira samo osmijehom.
Račun za pomoć Sari otvoren je do 12. veljače 2016.

IBAN u Karlovačkoj banci: HR 88 2400 0083 5069 07761

Više o uređaju Tobii PCEye Go koji omogućava upravljanje računalom pomoću pogleda na poveznici www.eglas.hr/tobii/tobii-pceye-go.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti