Koprivnica kakvu zaslužujemo: Naša djeca s teškoćama u razvoju zaslužuju senzorički park

Jedan takav senzorički park bi označio početak drugačijeg pristupa djeci, najvrednijoj ostavštini za budućnost

 

In Portal u cijelosti prenosi priopćenje Građanske inicijative 'Koprivnica kakvu zaslužujemo' vezano za održavanja dječjih igrališta.

Dječja igrališta u gradu Koprivnici, bez obzira na starost, korištenje i brojnost sprava, u lošem su stanju. Razloga za to je mnogo, a najčešće spominjani je, vjerovali ili ne: "briga o djeci"!? A ta "briga o djeci", jer sprave na igralištima podliježu strogim sigurnosnim provjerama, dovela je do stanja u kojemu se igrališta nalaze danas. Naime, redovitog pregleda i održavanja sprava nema jer je za ovo, kao i za niz drugih ne-matičnih poslova, zadužen Komunalac.

Najnoviji primjer nedovoljno promišljenog zahvata jest dječje igralište na Trgu kralja Zvonimira. Ondje je uklonjeno više od desetak sprava da bi ih se zamijenilo s upola manje modernijih i za djecu zanimljivijih. Problem je što se sprave razmjestilo bez jasnog reda, međusobnih staza poveznica i bez podloga, na zemlju ili u pijesak. Samo jedna sprava ima meku podlogu.

Nemali novac potrošen je za šest sprava iz nejasnih razloga zašto se nije sve njih objedinilo u senzorički park? Možda je odgovor da odgovorni u gradu nisu čuli za senzorički park?

Što je senzorički park?

Senzorički park je novi koncept dječjih igrališta u kojemu djeca u zaokruženoj sredini postižu iskustveno, cjelovito i socijalno učenje, a senzorički park ili soba kao zatvoreni prostor su idealni za stimulaciju osjetila. Posebno se to odnosi na terapiju djece s raznim teškoćama u razvoju jer omogućuje djetetu učenje svim osjetilima, uz to pojačava raspoloženje za učenje. U senzoričkom parku postižu se bolji rezultati koncentracije i komunikacije. Krajnji cilj je poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju te edukacija roditelja o značenju senzornih igara.

Idealni park odlikuju, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, mreže za igru najrazličitijih oblika i veličine; poligonalne, koncentrične, piramidalne, uokvirene mreže za vježbu, mostovi, kupole i brojne druge konceptualne svjetove igre. Ona obiluju bojama, kvalitetnim drvetom, mrežama i ostalim inovativnim detaljima. Tu su zatim klackalice, vrtilice, visilice, valjci, vrtilica tzv. jaje, trampoline, hodalice, preskakalice, provlačilice, njihalice na opruzi.

Takav park obiluje ljuljačkama, mostićima, toboganima, kućicama od drva, poligonima i slično, a ne treba izostaviti ljuljačku s košarnom mrežom, koja je idealna za nepokretnu djecu ili djecu s motoričkim smetnjama. Igralište bez pješčanika ili bazena nije cjelovito, a ovi su dijelovi idealni i neophodni u senzoričkom programu i radu sa djecom.

Budući da se radi o parku, jasno je da su sve sprave i kutci igrališta spojeni stazama od različitih materijala koji pomažu senzornom doživljaju ali i čuvaju sprave od prljanja i prijevremenog trošenja. Te se staze izrađuju od podnih obloga, taktilnih ploča i raznih materijala.

Kako bi doživljaj bio potpun, takvo konceptualno cjelovito igralište obvezno se uređuje raznim biljem, žbunjem i drvećem kako bi se upotpunio sam doživljaj i radost igre i učenja te time poboljšala stimulacija djetetovih čula.

Građanska inicijativa 'Koprivnica kakvu zaslužujemo' predlaže Gradu kao najvidljivije i najbolje mjesto za izradu senzoričkog parka igralište u središtu parka i grada. Također predlažemo zapošljavanje jednog senzoričkog terapeuta koji bi radio s djecom u senzoričkom parku i u senzoričkom kabinetu u COOR-u Podravsko sunce.

Obzirom na broj novorođene djece, pretpostavka je da je potreba za ovakvim vidom rehabilitacije za oko 150-ero djece od 1 do 7 godina starosti samo s područja grada Koprivnice.

Budući da smo Grad prijatelj djece, u kojemu radi Centar za rehabilitaciju djece s teškoćama, inzistiramo da se povede briga o potrebama te djece!

Jedan takav senzorički park bi označio početak drugačijeg pristupa djeci, najvrednijoj ostavštini za budućnost!

Obzirom na brojne mogućnosti projektnog financiranja senzoričkog parka, od Zaklade za djecu Hrvatske preko RTL pomaže djeci, Zaklade za razvoj civilnog društva te sredstava iz fondova EU izlika za nepoduzimanje aktivnosti nema.

Građanska inicijativa spremna je gradu Koprivnici pomoći u osmišljavanju i izgradnji senzoričkog parka.

Za Inicijativu:

Miodrag Maričić, Siniša Bosanac, Nino Hat i Mira Adamović

 

 

Povezane vijesti