MS WALK: Hodajte za osobe s multiplom sklerozom i podržite nove metode liječenja

"Nove metode liječenja, nadamo se, dovest će do toga da nećemo imati mnogo slučajeva s teškim oblikom invaliditeta", kaže Mirjam Jukić, predsjednica Udruge MS TIM 

 

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze u cijelome svijetu održava se "MS Walk" kojim se javnost želi više upoznati s tom teškom, progresivnom bolesti. U Hrvatskoj se u organizaciji MS TIM-a održava drugu godinu nakon velikog odaziva na prošlogodišnju. Poduprite "MS walk“ 25. svibnja od 17 do 20 sati u parku Bundek, Zagreb.

"Očekuje se gotovo dvije tisuće ljudi", kaže Mirjam Jukić, predsjednica Udruge MS TIM te napominje da podupiru nove metode liječenja, koje je predložilo Hrvatsko neurološko društvo. 

"Ti će kriteriji, nadamo se, donijeti do toga da nećemo imati mnogo slučajeva s teškim oblikom invaliditeta. Što ranije uzimanje terapije smanjuje progresiju bolesti. Pozitiva je bitna jer oboljeli često padnu u depresiju. Dođite 25. svibnja na Bundek, budite zdravi, krećite se i budite pozitivni", poručuje Jukić.

Multipla skleroza (MS) je autoimuna neurodegenerativna bolest od koje u svijetu boluje oko dva i pol milijuna osoba. RH nema registar oboljelih, ali procjenjuje se da je oko šest tisuća oboljelih u Hrvatskoj. Češće pogađa žene, a prvi simptomi javljaju se između 20. i 50. godine života. MS uzrokuje probleme s motorikom, neurološke probleme (vrtoglavica, utrnulost, žarenje,  neuralgija i vidne smetnje), inkontinenciju, zatvor i osjetljivost na toplinu. Često donosi i neuropsihološke probleme: gubitak pamćenja, depresiju i kognitivne poteškoće. Klasična medicina nema lijek za ovu bolest niti joj je poznat njen uzrok.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti