Knjižnica Fran Galović: Kako iskorijeniti socijalnu marginalizaciju osoba s invaliditetom i drugih osjetljivih skupina

"Knjižnice mogu itekako doprinijeti smanjivanju socijalnog jaza, društvene polarizacije, siromaštva... Naravno, ne možemo ih kao knjižnice i knjižničari iskorijeniti, ali možemo ih bar ublažiti", istaknula je ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina

 

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ među rijetkim je knjižnicama u Hrvatskoj koja slijepim i slabovidnim osobama nudi potpunu knjižničnu uslugu. I to već deset godina otkada je s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije pokrenula pilot-projekt u Hrvatskoj i u okviru programa Europske unije CARDS 2002 dobila donaciju koja se sastoji od zvučnih knjiga, taktilnih slikovnica i igračaka, knjiga na brajici, knjiga na uvećanom tisku, računala s dodatnom opremom, Brailleovog printera za ispis s računala te transportera za uspon po stubištu osoba s višestrukom invalidnošću, odnosno teško pokretnih osoba.

Ove godine, povodom 10. obljetnice svoje knjižnične usluge za slijepe i slabovidne, koprivnička knjižnica za studeni najavljuje znanstveno-stručni skup pod nazivom 'Socijalno inkluzivne knjižnične usluge'. Koji će mu biti cilj  Dravi.info pojasnila je ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina.

"Želimo evaluirati našu dosadašnju praksu, ali ostalih knjižnica koje nude usluge uključivanja onih koji su u društvu marginalizirani, hendikepirani, diskriminirani i deprivirani. Već dugi niz godina se obraćamo ranjivim skupinama građana i želimo to vrednovati."

Ovakav skup održan je kod uvođenja knjižnične usluge za slijepe i slabovidne prije pet godina, a ravnateljica Sabolović-Krajina ističe da im je želja u sljedećih pet godina i dalje raditi na smanjenju broja ranjivih skupina u društvu.

"Knjižnice mogu itekako doprinijeti, i doprinose, smanjivanju tog socijalnog jaza, društvene polarizacije, siromaštva, nezaposlenosti itd. Naravno, ne možemo ih kao knjižnice i knjižničari iskorijeniti, ali možemo ih bar ublažiti", istaknula je Dijana Sabolović-Krajina.

O primjerima dobre prakse i uslugama govorit će knjižnice koje nude usluge socijalno isključenim osobama ili osobama koje su u riziku od socijalne isključenosti: djeci s teškoćama u razvoju, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, osobama s invaliditetom, bolničkim pacijentima ili pak starijim osobama. Izlaganja će održati i prof. dr. sc. Zoran Šućur (Pravni fakultet u Zagrebu), dr. sc. Aleksandra Horvat, red. prof. u miru, Sanja Bunić, sociologinja i viša knjižničarka te ravnateljica koprivničke Knjižnice, sociologinja i knjižničarska savjetnica. Znanstveno-stručni skup održat će se 18. studenog.

Izvor: drava-info.hr

 

Povezane vijesti