Knjižnice grada Zagreba organiziraju okrugli stol za osobe s teškoćama u čitanju i disleksijom

Okrugli stol će okupiti sve zainteresirane strane u rješavanju ovog problema

 

HKD - Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama, HKD - Komisija za čitanje i suorganizator Knjižnice grada Zagreba – Gradska knjižnica organiziraju okrugli stol s međunarodnim sudjelovanjem na temu "IMATE LI TEŠKOĆE S ČITANJEM? DOBRO DOŠLI U KNJIŽNICU!“. Hrvatsko knjižničarsko društvo ovim skupom koji će održati u petak 30. rujna 2016. u 9.30 sati u KGZ – Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6/1  želi upozoriti na probleme osoba s teškoćama čitanja i disleksijom zbog čega je pokrenuta nacionalna kampanja “I ja želim čitati!”.

Osobe s teškoćama čitanja čine oko deset posto svjetske populacije. U Hrvatskoj dio njih ostvaruje prava osoba s invaliditetom, ali dio njih ne ubraja se u osobe s invaliditetom i prema postojećem Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima nije im dostupno korištenje prilagođene književne i stručne literature te drugih tiskovina i e-izdanja objavljenih u različitim formatima, jer nije u pitanju invaliditet već „teškoća“ koja onemogućava korištenje/čitanje standardnog tiska. Ovime su najviše pogođeni učenici i studenti s teškoćama i poremećajima sposobnosti čitanja. Svim osobama koje se zbog nekih teškoća (a nisu osobe s invaliditetom) ne mogu koristiti standardnim tiskom treba izmjenom Zakona o autorskom pravu omogućiti korištenje zvučne i tekstualne građe u svim oblicima kao i građe lagane za čitanje.

Okrugli stol će okupiti sve zainteresirane strane u rješavanju ovog problema (fakultete, razne udruge, institucije, državne i gradske urede u Hrvatskoj koji se bave osobama s invaliditetom i osobama s posebnim potrebama, knjižnice, nakladnike, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom) kako bi zajednički s Hrvatskim knjižničarskim društvom, Knjižnicama grada Zagreba. Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Hrvatskom knjižnicom za slijepe pokrenule Kampanju za osobe s teškoćama čitanja i inicirali dopunu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima pri Ministarstvu kulture RH i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH te Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Za sudjelovanje na skupu ne naplaćuje se kotizacija. Program na poveznici: http://hkdrustvo.hr/hr/skupovi/skup/307/ .

 

Tekst: Božica Ravlić