Sarajevo: Premijera filma 'Sve je bio dobar san'

Film proučava događaje iz Domovinskog rata, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, kao i mučeničku smrt na Ovčari

 

U organizaciji Vrhbosanske nadbiskupije i Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, utorak 8. studenog početkom u 20 sati na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu održat će se sarajevska premijera dugometražnog dokumentarnog filma 'Sve je bio dobar san' (Le "Frenchie" de Vukowar) redatelja Branka Ištvančića, koji je kod struke i publike izazvao golem interes i pohvale.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac 'Sve je bio dobar san' proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona traga za posmrtnim ostacima svojeg sina, ali i podacima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku pa do odlaska u ratni pakao Vukovara.

 Nakon što je uvršten među deset finalista u konkurenciji za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Autor's Documentary u Francuskoj. Film je nagrađen nagradama Grand Prix, za najbolji film, za najbolju režiju i najbolju glazbu na festivalu Trsat u Hrvatskoj i nagradom za najbolji dokumentarac na međunarodnom festivalu Beyond the Borders u Grčkoj.

Film je izazvao neviđen interes, prikazivan je u kinima diljem Hrvatske, pogledalo ga je više od 10 000 gledatelja što je izniman rezultat za jedan domaći dokumentarac. Kako je u potpunosti rađen kao autorsko djelo a nije dobio sredstva najpozvanijih institucija za poticanje ovakve vrste filmskog stvaralaštva u nas, Ministarstvo branitelja, Zaklada Adris i Vukovarsko-srijemska županija prepoznali su kvalitetu i značaj ovog filma i pružili potporu bez koje bi teško bilo ovaj film napraviti.

Projekciji filma u gradu Sarajevu prisustvovat će izvršni producent Antun Ivanković i predstojnik ureda Vukovarsko – srijemskog župana Marinko Beljo. Ulaz na premijeru je besplatan.

In Portal

 

Povezane vijesti