Dobra vijest: Hrvatska će biti domaćin sljedećeg Europskog prvenstva u sjedećoj odbojci

Posljednje veliko natjecanje u sjedećoj odbojci u Hrvatskoj s europskim predznakom bio je Euro kup u muškoj sjedećoj odbojci u Osijeku 1998. godine od kada se u našoj zemlji kontinuirano prati povećanje broja klubova sjedeće odbojke

 

Na sastanku Predsjedništva Paravolley Europe, krovne Europske federacije za odbojku osoba s invaliditetom, odlučeno je da će se sljedeće Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci za muškarce i žene održati u Poreču od 4. do 12. studenog 2017. U Poreču će se natjecati 12 muških i 8 ženskih nacionalnih vrsta temeljem prethodno postignutog plasmana na posljednjem Europskom prvenstvu 2015.

Direktan plasman, osim Hrvatske kao domaćina u obje konkurencije, imaju prve tri države, dok ostale države idu u kvalifikacije koje će se održati u svibnju 2017. godine, pri čemu je i Hrvatska jedan od potencijalnih domaćina spomenutih kvalifikacija.

Ovo veliko natjecanje nastavak je dugogodišnje tradicije sjedeće odbojke kao jednog od najstarijih paraolimpijskih sportova u Hrvatskoj, i priznanje kvalitetnog rada u momčadskim sportovima osoba s invaliditetom te Hrvatskom savezu sjedeće odbojke, u kojem jedino sjedeća odbojka ima unazad tri godine višečlanu žensku nacionalnu momčad u Hrvatskom paraolimpijskom odboru.

"Na posljednjem Europskom prvenstvu u sjedećoj odbojci 2015. godine, muška i ženska nacionalna vrsta zauzele su 8. mjesto, a domaćinstvo Europskog prvenstva obavezuje nas na još veći trud i zalaganje da dođemo u konkurenciju za medalju u muškoj konkurenciji, ponajviše zbog nedavno održanog mini pripremnog turnira u Poreču, Croatia Open sitting volleyball (od 4. do 6.studenog 2016.) gdje je muška nacionalna vrsta s lakoćom savladala 6. reprezentaciju Europe, Poljsku", izjavila je predsjednica Hrvatskog saveza sjedeće odbojke Ivana Pavić.

"Poreč smo odabrali zbog njegove prepoznatljivosti kao grada sportaša i odvijanja mnogih međunarodno značajnih sportskih manifestacija, s namjerom proširivanja sportskih natjecanja koja će se odnositi i na osobe s invaliditetom. Smatramo kako je sjedeća odbojka idealan momčadski sport u kojem se putem sportskih aktivnosti može učiniti još više na planu međusobne integracije osoba s i bez invaliditeta što je ujedno i dio kontinuiranog programa Hrvatskog saveza sjedeće odbojke i Hrvatskog paraolimpijskog odbora“, naglasio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Natjecanje će se održavati u dvorani Intersport u Zelenoj laguni, a domaćine čeka i organizacija Izborne skupštine Paravolley Europe koja će se održati tijekom Europskog prvenstva na kojoj će se izabrati novi Predsjednik.

Prošlog tjedna, 11. studenog, na radnom sastanku u prostorijama grada Poreča, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Ratko Kovačić, upoznao je gradonačelnika Poreča, Edia Štifanića s organizacijom ovog velikog natjecanja, a u obilasku sportskih objekata i hotelskog smještaja pridružio im se i dopredsjednik Paravolley Europe, Branko Mihorko te tako izvršio i prvu inspekciju sportskih terena i smještaja s čime je bio izuzetno zadovoljan.

Do kraja studenog 2016. planira se nadopunjavanje ponude koju je HPO poslao Paravolley Europe te službeno potpisivanje ugovora o domaćinstvu Europskog prvenstva u sjedećoj odbojci za žene i muškarce između Paravolley Europe i Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Posljednje veliko natjecanje u sjedećoj odbojci u Hrvatskoj s europskim predznakom bio je Euro kup u muškoj sjedećoj odbojci u Osijeku 1998. godine od kada se u našoj zemlji kontinuirano prati povećanje broja klubova sjedeće odbojke. Od samo tri kluba koji su započeli Hrvatsku ligu sjedeće odbojke daleke 1996. godine, danas se natječe 12 klubova i ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci.

Darko Matić / HPO

 

Povezane vijesti