Ministrica Murganić: U resoru socijale potaknute pozitivne promjene za osobe s invaliditetom

"Zadovoljna sam jer smo odmah prvih dana počeli s konkretnim razgovorima u smislu promjene nekoliko zakona, koji se tiču boljeg socijalnog uključivanja i većih prava osoba s invaliditetom", rekla je Murganić i pohvalila komunikaciju s udrugama osoba s invaliditetom

 

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić u četvrtak je, u osvrtu na prvih 100 dana Vlade, izrazila zadovoljstvo što su u njenom resoru potaknute pozitivne zakonske promjene vezane uz socijalna uključivanja i veća prava osoba s invaliditetom, te reforma Zakona o socijalnoj skrbi.

 U izjavi novinarima nakon sjednice Vlade ministrica je pohvalila upućivanje prijedloga izmjene Zakona o socijalnoj skrbi u proceduru, najavivši i akcijski plan konsolidacije socijalnih naknada radi reforme socijalnog sustava i minimalnog socijalnog standarda. U tom smislu, dodaje, plan normativnih akata predviđa veliku promjenu, odnosno reformu Zakona o socijalnoj skrbi za 2018. godinu.

 "Tu smo obvezu iskoristili da napravimo izmjenu vezanu za naknade korisnika zajamčene minimalne naknade, a upućeni su putem javnih radova. Tom izmjenom im se za vrijeme trajanja rada i dobivanja plaće iz javnog rada ne umanjuje zajamčena minimalna naknada", kazala je Murganić. 

 Vezano uz pitanje socijalnog uključivanja i većih prava osoba s invaliditetom podsjetila je na raspravu o izmjeni Zakona o ravnopravnosti spolova, kojim je usvojena direktiva Vijeća Europe. "Zadovoljna sam jer smo odmah prvih dana počeli s konkretnim razgovorima u smislu promjene nekoliko zakona, koji se tiču boljeg socijalnog uključivanja i većih prava osoba s invaliditetom", rekla je i pohvalila komunikaciju s udrugama osoba s invaliditetom i pravobraniteljicama.

 Murganić je zadovoljna što je njen prvi korak, kako je rekla, bilo izbjegavanje situacije da 500 osoba s invaliditetom izgubi mogućnost primanja asistencijskih usluga. To je provedeno  sredstvima iz vlastitog proračuna u vrijeme dok traje natječaj, poručila je i za petak najavila potpisivanje natječaja koji je vezan za proračunska i lutrijska sredstva.

 "Važan je i dojam ostavljen u javnosti, a dojam ovisi od toga kako se stvari prezentiraju", istaknula je Murganić.

Hina