KBC Zagreb: Projekt dnevnih bolnica predviđa i 'horizontalnu inkluzivnost' za osobe s invaliditetom

Za  tzv. horizontalnu inkluzivnost predviđeno je ulaganje 860.000 kuna, što će osobama s invaliditetom i drugim osjetljivim skupinama olakšati pristup dnevnim bolnicama

 

U sklopu projekta uređenja i opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija iz sredstava EU fondova, u adaptaciju prostora i nabavu opreme u KBC-u Zagreb bit će uloženo gotovo 52 milijuna kuna, čime se želi povećati održivost poslovanja najveće hrvatske bolnice i smanjiti prijem pacijenata na akutne bolničke odjele.

Najveći dio sredstava, 50 milijuna kuna, dolazi iz EU fondova, dok će ostatak pokriti KBC Zagreb iz svojih sredstava. Cjelokupni projekt treba završiti u svibnju 2018. godine,.

Vrijednost građevinskih radova uređenja iznosi 5,5 milijuna kuna, dok će za 17 klinika, s pripadajućim dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama, biti nabavljena medicinska oprema u vrijednosti 43,5 milijuna kuna.

Uz to, projektom je predviđeno ulaganje 860.000 kuna u tzv. horizontalnu inkluzivnost, koja će osobama s invaliditetom i drugim osjetljivim skupinama olakšati pristup dnevnim bolnicama.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić kaže kako se prilikom natjecanja za sredstva bolnica obvezala da će do 2019. godine smanjiti prosječni broj dana ležanja u bolnici sa sadašnjih 7,16 dana na 5,85 dana, povećati protok pacijenata 13 posto, a broj bolničkih kreveta smanjiti 6 posto.

Građevinski radovi odvijat će se na tri lokacije. Na lokaciji Rebro bit će uređen prostor ultrazvučnog centra s dnevnom bolnicom Klinike za bolesti srca i krvnih žila, a na lokaciji Petrova adaptiran prostor dnevne bolnice s jednodnevnom kirurgijom za potrebe Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolest i porode. 

Na lokaciji Jordanovac bit će pak uređena dnevna bolnica za funkcionalnu obradu kardiorespiratornog sustava Klinike za plućne bolesti i uređena dnevna bolnica bronhoskopije pri Klinici za plućne bolesti.

KBC Zagreb jedna je od 12 hrvatskih bolnica kojima su dodijeljena bespovratna sredstva za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama. Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 575 milijuna kuna, čemu treba pridodati još 100 milijuna kuna koje će dodijeliti Ministarstvo zdravstva. Projekt sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Hina

 

Povezane vijesti