Zagreb: Premijera dokumentarnog filma 'Život bez glasnica' u Kulturno informativnom centru

Iz kadra u kadar, kroz film govorno vodi osoba bez glasnica i u njemu su prikazane osobe koje su se unatoč operaciji i gubitku govornog organa uspješno vratile na svoje radno mjesto

 

Dokumentarni film "Život bez glasnica" , priča o životu laringektomiranih osoba kojima je zbog maligne bolesti potpuno odstranjen govorni organ i koji žive i dišu samo kroz mali otvor na donjem dijelu vrata (traheostomom), premijerno će u utorak navečer biti prikazan u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu.

Film "Život bez glasnica" priča hrabru priču o životu laringektomiranih osoba koje nakon operacije gube mogućnost glasnog govora, uče ponovno gutati, gube osjet mirisa, ne mogu plivati.

Njima u liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji pomažu liječnici, medicinske sestre, logopedi, fizioterapeuti, psiholozi, kao i brojni  volonteri koji ulažu veliki trud i empatiju kako bi im omogućili bolju kvalitetu života, povratak u obitelj, na radno mjesto i u širu društvenu zajednicu.

Klubovi laringektomiranih osoba također imaju veliku ulogu u informiranju, edukaciji i resocijalizaciji operiranih osoba. Do 2006. godine u Hrvatskoj je postojao samo jedan takav klub u Zagrebu,  no inicijativom i upornošću  doktora Miloša Manestra  osniva se Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba koja danas okuplja 11 klubova u niz hrvatskih gradova, Zagrebu, Samoboru, Karlovacu, Rijeci, Slavonskom Brodu, Osijeku, Varaždinu, Čakovcu, Bjelovaru, Splitu i Puli.

Iz kadra u kadar, kroz film govorno vodi osoba bez glasnica i u njemu su prikazane osobe koje su se unatoč operaciji i gubitku govornog organa uspješno vratile na svoje radno mjesto i u svoju radnu sredinu.

Značajna nit vodilja filma je i zbor bez glasnica "Optimisti" te njihova osnivačica i voditeljica Tamara Živković Ivanović, logopedica koja im pomaže naučiti govoriti, ali ih uči i pjevati. U filmu također osoba bez glasnica svira trubu što je raritet svjetskih razmjera.

Autori filma "Život bez glasnica" su Tamara Živković Ivanović i Miloš Manestar, a  režiser Božidar Jurjević. Produkciju potpisuje Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba.

Film traje 50 minuta, a premijerno prikazivanje počinje u 19 sati.

Hina