Duga Resa: Udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom provodi dva projekta osobnog asistenta

"Udruga se uspješno nosi sa svim teškoćama, od nedostatka financija, do apatije i bezvoljnosti koja se s vremena na vrijeme pojavi u teškim trenucima", kaže uz ostalo predsjednik udruge Ivan Moguš

 

"Udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Duga Resa osnovana je na inicijativu dijela članova koji su bili učlanjeni u Karlovcu – i to Ismete Bećirević, Željka Kasunića, Davorke Dudaš koja je bila i prva predsjednica, Željka Škarjaka, Nikole Domitrovića, Branka Zatezala, Biserke Brazdičić, Ane Matijević i Miroslava Banjavčića, jer u Dugoj Resi nije postojala nijedna udruga za osobe s invaliditetom. Najprije je osnovana podružnica karlovačke Udruge, a zatim se registrirala kao samostalna udruga 17. prosinca 2001. godine", rekao je predsjednik Udruge Ivan Moguš.

Sjedište Udruge je u Dugoj Resi, Mrežnička obala 8, a članarina iznosi 70 kuna godišnje. Broji 381 člana, a sve aktivnosti – koje nisu 'projekti ili programi' financiran od Grada, županije ili nekog ministarstva – provode se volonterski.

"Čak i održavanje prostorija, kao što su krečenje, popravci stolarije i uređenje okoliša, radi se na volonterskoj osnovi. Od osnutka do danas barem trećina članstva bila je uključena u neki oblik volontiranja“, istaknuo je predsjednik Moguš.

Udruga trenutno ima 16 zaposlenih te provodi dva projekta 'osobnog asistenta za osobe s najtežim invaliditetom', i to kao pilot projekt Ministarstva socijalne politike i mladih za devet korisnika i još sedam korisnika, od 2015. financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

Provođenjem projekta osobnog aistenta pomaže se osobama s najtežim invaliditetom, članovima Udruge.

 

"Za sve ostale organiziramo pravnu pomoć, odlazimo u posjete socijalno najugroženijima, uz pomoć Gradske organizacije Crvenog križa nastojimo osigurati najnužnije potrepštine. Provodili smo nekoliko akcija uređenja prostora, pristupnih rampi, uređenja kupaonica i slično, pomoću donacija gospodarskih subjekata i općina. Također pomažemo ostvariti zakonom predviđene povlastice - TV pretplatu, telefonsku pretplatu, znak pristupačnosti - za sve koji na to imaju pravo", nadopunio je Moguš.

Vezano za suradnju Udruge s drugima, kao i za članstvo, predsjednik je rekao:

"Na području Duge Rese imamo izvrsnu suradnji s gradskim službama, s općinama Barilović, Netretić, Generalski Stol i Bosiljevo, Centrom za socijalnu skrb Duga Resa, Domom zdravlja Duga Resa, Specijalnom bolnicom za produženo liječenje Duga Resa i Gradskom organizacijom Crvenog križa Duga Resa. Struktura našeg članstva su pretežito bivše radnice i radnici Pamučne industrije Duga Resa, gdje su ljudi radeći u tri smjene u teškim uvjetima, oboljevali i postajali osobe s invaliditetom s trajnim oštećenjima na lokomotornom sustavu. Kako je Pamučna industrija imala nekoliko tisuća zaposlenih radnika s područja Grada i ostalih općina, tako je raspoređeno i naše članstvo. Stjecajem tih okolnosti mi imamo vrlo dobru socijalnu sliku i naših članova i njihovih susjeda, te u suradnji s navedenim institucijama uskačemo gdje god možemo. Provodili smo i projekt 'javnih radova za pomoć socijalno ugroženim osobama s invaliditetom', zapošljavajući teško zaposlive žene s HZZ-a i šaljući ih da pomognu najpotrebitijima. Ovo smo radili u suradnji sa svim naprijed navedenim institucijama. Rezultati su bili izvrsni, ali nažalost projekt nismo mogli nastaviti zbog nedostatka financija."

Svaki invalid rada, a od 2015. godine i ostale osobe s invaliditetom, mogu postati članom Udruge, ispunjavajući pristupnicu.

"Obzirom da su prostori Udruge otvoreni svakog dana od 7 do 15 sati, svaki član može u tom vremenu doći u Udrugu, te s tajnicom riješiti bilo koji problem vezan uz svoj status ili komunikaciju s institucijama. Ispred prostora instalirana je viseća kuglana koju mogu koristiti svaki dan. Organiziraju se druženja povodom Dana grada, Međunarodnog dana žena, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Nacionalnog dana invalida rada i slično. Preko ljeta organiziraju se odlasci na more ili toplice. Organizirano se odlazi na terapijska liječenja u Makarsku ili Crikvenicu“, objasnio je Moguš.

 

Udruga s Hrvatskim savezom udruga invalida rada (HSUIR) ima izvrsnu suradnju od osnivanja, dakle od 2001. godine, o čemu svjedoči i sam predsjednik Moguš: "Odmah smo dobili svu logističku podršku i pomoć kod osnivanja, učlanjena u HSUIR, ali i kod pisanja projekata, komunikacije s državnim institucijama, te pravnu i savjetodavnu pomoć. Također se nastojimo uključiti u aktivnosti i inicijative koje provodi i inicira naš Savez."

Ivan Moguš u Udruzi je od njenog osnivanja kao član, a od 2002. godine kao predsjednik izabran na Skupštini Udruge, nakon što se Davorka Dudaš odlučila povući.

"Uz pomoć drugih članova, prije svega Izvršnog odbora, Udruga se uspješno nosi sa svim teškoćama, od nedostatka financija, do apatije i bezvoljnosti koja se s vremena na vrijeme pojavi u teškim trenucima. Osobno ću uvijek nastojati dati što više mogu da Udruga opstane, zbog njenih članova, dragih i hrabrih ljudi, bez obzira u kojoj funkciji bio. A najviše bih volio da jednog dana prestane potreba za postojanjem naših udruga zbog nedostatka članstva", rekao je predsjednik Moguš.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti