Knin: Udruga osoba invaliditetom Sv. Bartolomej pokrenula tri nova projekta

Osnovni cilj projekta Bartolomej je osnivanje društvenog poduzeća koje će biti temelj za zapošljavanje osoba s invaliditetom


 

Kninska udruga osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej pokrenula je tri nova projekta: 'Razvoj društvenog poduzetništva Bartolomej', 'Zajedno u život – Pružanje usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom' i projekt 'Za bolji život – Pružanje usluge videćeg pratitelja osobi s oštećenjem vida'.

Sva tri programa je u prostorijama Udruge predstavio Direktor, a ujedno i voditelj projekta Vlado Arežina koji je tom prigodom istaknuo: "Osnovni cilj projekta Bartolomej je osnivanje društvenog poduzeća koje će biti temelj za zapošljavanje osoba s teškoćama u razvoju koje izlaze iz Poludnevnog boravka u kojem borave na rehabilitaciji."

Projekt Bartolomej je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Njegova ukupna vrijednost je gotovo 500 tisuća kuna, od čega su 89 posto bespovratna sredstva Europske unije. Tijekom trajanja projekta ciljna će skupina proći obrazovanje, koordinatori će istražiti tržište, upravljati projektom i administracijom, te promovirati planirane aktivnosti, opremit će se i adaptirati prostor.

Arežina je otkrio i područja poslovanja: izrada suvenira od pečenog stakla i gline; sadnja ljekovitog bilja i cvijeća te tampon tisak. Nositelj projekta je udruga Bartolomej, a partner je Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Projekt 'Za bolji život – Pružanje usluge videćeg pratitelja osobi s oštećenjem vida' obuhvaća jednu osobu i njezinog asistent. Projekt je vrijedan 230 tisuća kuna i provodi se dvije godine, dok projekt pružanja usluge osobne asistencije obuhvaća 19 novih korisnika koji dobiti priliku za veću samostalnost i mogućnost uključivanja u sve pore društva. Vrijednost ovog projekta je 1.969.132,77 kuna.

Anita Blažinović