Dijabetičari: Tražimo uvrštavanje na listu lijekova HZZO-a pomagala za bezbolno mjerenje glukoze

"Potpisom peticije ćete pridonijeti povijesnoj prekretnici koja će ostati trajno zabilježena u životima osoba s dijabetesom i njihovih obitelji", poručuju iz inicijative 'Za život s manje boli'

 

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) bi u rujnu trebao odlučivati hoće li usvojiti prijedlog za uvrštenje na listu pomagala opreme za bezbolno mjerenje glukoze u krvi za odrasle i djecu na inzulinskoj pumpi i na injekcijama inzulina, pa je 12-ak udruga pacijenata s dijabetesom pokrenulo inicijativu “Za život s manje boli” i peticiju kojom traži dostupnost te tehnologiju hrvatskom pacijentima.

 Peticiju je dosad potpisalo 5000 ljudi. 

 Riječ je o senzoru za mjerenje glukoze u krvi koji se aplicira na kožu i očitava vrijednosti, te ne zahtijeva stalne ubode u prst, koji su uobičajeni način uzimanja krvi radi mjerenja glukoze, što je dijabetičarima neophodno za reguliranje bolesti. 

 Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 30.000 tisuća osoba sa šećernom bolesti na inzulinu te da bi ovo pomagalo moglo koristi 15.000-20.000 tisuća dijabetičara, kaže koordinator inicijative i urednik portala naInzulinu.com Davor Skeledžija.

 Potpisnici peticije pozivaju HZZO da donesu odluku koja će omogućiti bolji i kvalitetniji život osobama na inzulinu kroz usvajanje prijedloga za uvrštenje na listu opreme za bezbolno mjerenje glukoze inzulinskom pumpom i opreme za bezbolno mjerenje osobama na injekcijama.

 To će, uvjereni su, omogućiti uštede u sustavu jer će se izbjeći skupe dijabetičke komplikacije kao što su dijaliza, sljepoća i amputacije, a Hrvatska će se pridružiti većini zemalja Europske unije (EU) u kojima su sustavi za bezbolno, kontinuirano mjerenje glukoze pokriveni zdravstvenim osiguranjem.

 Inicijativu je, kaže Skeledžija, podržala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a peticija s potpisima bit će poslana Povjerenstvu za pomagala HZZO-a koje odlučuje o zahtjevu kao i u članovima Upravnog vijeća HZZO-a.

 "Potpisom peticije ćete pridonijeti povijesnoj prekretnici koja će ostati trajno zabilježena u životima osoba s dijabetesom i njihovih obitelji", poručuju iz inicijative “Za život s manje boli”.

 HZZO-u je zasad zahtjev za uvrštavanje na listu pomagala podnio jedan proizvođač a očekuje se da će uskoro to učiniti i drugi proizvođač, kazao je Skeledžija.

Hina