Intervju, Marko Pavičić: Dat ćemo sve od sebe na Europskom prvenstvu u sjedećoj odbojci u Poreču

Sve nam je bliže Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci u Poreču. Naša ženska reprezentacija u procesu je odrađivanja priprema za svoje treće europsko prvenstvo, a kako smo ove godine domaćini i apetiti reprezentacije su porasli te se očekuje bolji rezultat od prijašnjeg 9. i 8. mjesta. Ususret Europskom prvenstvu u Poreču o stanju u ženskoj reprezentaciji, ali i sjedećoj odbojci u Hrvatskoj porazgovarali smo s izbornikom reprezentacije Markom Pavičićem.

 

Kako teku pripreme uoči Europskog prvenstva u odbojci? Koliko često se uspjevate okupiti u punom broju?

- Pripreme reprezentacije teku po planu i programu. U većini slučajeva smo svi na okupu. Jedino opravdani izostanci su mogući, a njih je bilo samo jedan ili dva u cijelim dosadašnijm pripremama.

Na kojim ćete turnirima nastupiti prije Europskog prvenstva u Poreču? I koji su Vam glavni planovi i ciljevi kako bi se dosegla željena forma?

- Nastupit ćemo na turniru u Mađarskoj u rujnu i imat ćemo puno prijateljskih utakmica sa jakim reprezentacijama u susjedstvu. Cilj nam je razviti dobru komunikaciju na terenu. Bez nje ne možemo igrati na željenoj razini. Također, bez jakih pripremnih utakmica s jakim protivnicama ne možemo uspostaviti veći nivo kvalitete, a izrazito nam je važno da se kroz mečeve postepeno dižemo u formi. Potrebno je oba dva navedena faktora dobro pripremiti i odraditi, te se što bolje spremiti za Europsko prvenstvo kako bismo na domaćem terenu ostvarili što bolji rezultat.

Što europsko prvenstvo znači za razvoj hrvatske ženske reprezentacije u sjedećoj odbojci?

- Jako puno. To je natjecanje koje nas stavlja na europsku, ali i svjetsku kartu, kao reprezentaciju koja sudjeluje na najvećim natjecanjima i koja je u mogućnosti organizirati najveće sportske priredbe. Svi koje se bave ovim sportom znaju za nas, za ovo natjecanje, a na nama je da napravimo dodatni iskorak kroz rezultat koji bi mogao još više utjecati na to kako će drugi gledati na nas i cjeniti nas kao reprezentaciju.

Koji su najveći uspjesi i rezultati naše ženske reprezentacije? Što možemo očekivati u Poreču?

- Naša ženska reprezentacija je mlada, to mislim na njeno postojanje svega četiri godine. Stoga i rezultati nisu veliki i previše značajni, imamo 9. i 8. mjesto sa zadnja dva europska prvenstva. U Poreču možemo očekivati da će cure dati sve od sebe da budu bolje plasirane nego što je to bio slučaj do sada. Svakako bismo mogli biti pozitivno iznenađenje turnira.

Može li se od sjedeće odbojke zivjeti u Hrvatskoj? Kakva je situacija s našim igračima, imaju li aganžman u klubovima?

- To je istovremeno teško i jednostavno pitanje – ne, nažalost ne može se živjeti od sjedeće odbojke. Sve bi bilo drugačije da su izdvajanja za sport veća i da se malo više obrati pažnje na najveće promotore Hrvatske, a to su upravo sportaši. S našim reprezentativkama je situacija takva da igraju u muškim klubovima zbog čega im se jako teško uklopiti u ligu. Jedino kad uživaju i kad mogu dati sve od sebe je upravo na okupljanju reprezentacije, jer tada mogu doći do izražaja i pokazati što znaju. U tim uvjetima uvijek daju svoj maksimum i pokazuju da su odlične igračice.

Izvor: HPO