Bjelovar: Trogodišnji program 'Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom'

"Ovim programom želimo prevenirati institucionalizaciju djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom te poticati njihovu samostalnost i neovisno življenje − povećanje kvalitete života", poručuju iz Udruge tjelesnih invalida Bjelovar

 

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar pokrenula je program 'Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom', usmjeren na prevenciju institucionalizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom te tako poticati njihovu samostalnost i neovisno življenje. Također će u okviru programa biti organizirane edukacije po primjerenim nastavnim programima u svrhu većeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada.

Program je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

"Programom ćemo razviti usluge koje direktno doprinose proširenju postojeće mreže usluga u lokalnoj zajednici (obrazovanje, terenske posjete, prijevoz, radna terapija, razonoda), čime ćemo prevenirati institucionalizaciju djece i mladih s teškoćama u razvoju, mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom te poticati njihovu samostalnost i neovisno življenje − povećanje kvalitete života", naglašavaju u Udruzi.

Vrste usluga i aktivnosti: Usluge koje doprinose prevenciji institucionalizacije osoba s invaliditetom i većoj kvaliteti života osoba s invaliditetom; Aktivnosti: 1. klubovi korisnika (organizirane usluge koje doprinose socijalnom aktiviranju, druženju, kreativnom izražavanju i sudjelovanju u aktivnostima lokalne zajednice); 2. stjecanje novih vještina u svrhu povećanja potencijala osoba s invaliditetom za uključivanje na tržište rada; 3. inovativne socijalne usluge i modeli skrbi u zajednici koji doprinose neovisnom življenju i socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom; 4. radno-okupacijske aktivnosti u svrhu razvoja i očuvanja radnih navika i vještina.

"Posebno naglašavamo da ćemo u okviru aktivnosti ovoga programa organizirati primjerene tečajeve i edukaciju u prikladnim i pristupačnim kabinetima i učionicama i po primjerenim nastavnim programima za stjecanje novih vještina u svrhu povećanja potencijala osoba s invaliditetom za uključivanje na tržište rada", poručuju iz Udruge.

Anita Blažinović