Intervju, Andreja Giba: Pokazale smo da u sjedećoj odbojci možemo parirati svim reprezentacijama

"Smatram da sportaši s invaliditetom postižu zavidne rezultate, međutim još uvijek se premalo izdvaja za sve sportove, pa i za sjedeću odbojku", kaže uz ostalo kapetanica nacionalne vrste u sjedećoj odbojci

 

Za hrvatsku žensku reprezentaciju u sjedećoj odbojci predstoji jedno od najuzbudljivijih razdoblja u njenoj povijesti. U Poreču će pred domaćom publikom naše cure u grupi A Europskog prvenstva odigrati mečeve sa Slovenijom, Finskom i Mađarskom. Za ovo prvenstvo naša reprezentacija je odradila 13 ciklusa priprema i dat će sve od sebe da ostvari što bolji razultat i plasman na nadolazeće Svjetsko prvenstvo.

Prije puta na završne pripreme u Poreč, porazgovarali smo s kapetanicom nacionalne vrste Andrejom Gibom.

Iza vas je puno odigranih turnira, priprema i treninga. Smatrate li kako ste spremni za izazove i koja su vaša očekivanja u Poreču?

- Kroz čitavi ciklus priprema odradile smo puno zajedničkih treninga, prijateljskih utakmica, puno rada na sebi i dizanja forme. Nedavno samo odigrale turnir u Mađarskoj na kojem smo zauzele 4. mjesto. Igrale smo protiv ekipa s kojima ćemo se sastati i u grupi na Europskom prvenstvu (Slovenija, Mađarska i Finska i na tom turniru smo pokazale da smo tik uz reprezentacije koje puno duže postoje, igraju i treniraju od nas.

Krajem listopada putujemo na završne pripreme u Poreč gdje ćemo do samog Europskog trenirati i uigravati se da što spremnije uđemo na teren i pokažemo što znamo.

Možete li poručiti hrvatskoj javnosti što od vas možemo očekivati na Europskom prvenstvu?

- Hrvatska ženska reprezentacija do sada je sudjelovala na dva europska prvenstva. U Poljskoj 2013. smo zauzele 9. mjesto i Sloveniji 2015. smo bile 8. Sada nam je želja napraviti dodatni iskorak.

Za ovo prvenstvo odradile smo 13 ciklusa priprema, dat ćemo sve od sebe da ostvarimo što bolji razultat i plasman na Svjetsko prvenstvo.

Ako uspijemo nakon prvenstva privući nove mlade ljude, što muške, što ženske, osnovati koji novi klub sjedeće odbojke, već smo puno napravili za ovaj sport u Hrvatskoj.

Zašto sjedeća odbojka? Koliko godina ste već u sportu i kakav je osjećaj biti kapetanica nacionalne vrste?

- Priča o sjedećoj odbojci je zapravo zanimljiva, ali i sudbinska. Osjećala sam da je, s obzirom na invaliditet, mojem tijelu potrebna neka fizička aktivnost. Do tad se nisam bavila sportom, nisam čak ni tjelesni u školi vježbala i htjela sam ojačati svoje mišiće zbog svog zdravlja.

U tim danima na ulici sam se slučajno susrela s bivšim predsjednikom Hrvatskog saveza sjedeće odbojke, gospodinom Milom Ćorlukom koji je započeo priču o sjedećoj odbojci. Ostavio mi je kontakt i na jesen kad je počela sezona treninga došla sam vidjeti šta je to. Jedan trening je bio dovoljan da sjednem na pod, ostanem i zaigram. Nisam ni znala da sam sportski tip. Od tad je prošlo točno 5 godina i dan danas sa istim veseljem odlazim na treninge i utakmice.

Kapetan sam tima od prvih službeno odigranih utakmica reprezentacije koje smo odigrale u Sloveniji protiv reprezentacija Slovenije i Nizozemske. Čast mi je i zadovoljstvo što sam pozvana u nacionalni tim kao igrač, a onda i kapetan tima.

Može li se od sjedeće odbojke živjeti u Hrvatskoj? Kakva je situacija s našim najboljim igračicama – imaju li angažman u klubovima?

- Nažalost u Hrvatskoj se ne može živjeti od sjedeće odbojke. Bilo koji sport osoba s invaliditetom još uvijek kod nas nije toliko popularan da bi bio primarna stvar kojom se bavimo u životu i od čega živimo. Smatram da sportaši s invaliditetom postižu zavidne rezultate, međutim još uvijek se premalo izdvaja za sve sportove, pa i za sjedeću odbojku.

U Hrvatskoj ne postoji ženski klub tako da su sve reprezentativke članice muškog matičnog kluba. U nekim klubovima djevojke igraju više, u nekima manje. Osobno sam članica SDI Hrabri iz Zagreba i unazad nekoliko godina aktivno igram za svoj klub ravnopravno sa muškim kolegama. Imamo odličnog trenera, prvi izbornik ženske reprezentacije, koji i dalje ulaže veliki trud u nas. S obzirom da najviše reprezentativki dolazi iz Zagreba želja nam je da se i oformi prvi ženski klub u sjedećoj odbojci.

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti